Ať už doma, nebo na návštěvě, stane-li se nám taková nehoda, je důležité jednak nenechat skvrnu zaschnout, a pak mnohdy stačí některé běžné prostředky, které máme po ruce nebo které se normálně nacházejí v každé domácnosti, abychom je použili jako první pomoc. Budeme-li odstraňovat skvrny, je třeba zvolit rychlý, avšak ne ukvapený postup, který by mohl napáchat více škody než užitku.

Rozhodně bychom měli zabránit tomu, aby barevné skvrny na oblečení pronikly na druhou stranu látky nebo pronikly několika vrstvami. Například pokud si polijeme svetr kávou či vínem, urychleně jej svlékneme, aby se tekutina nedostala na triko či košili, kterou máme pod svetrem. Zbavujeme-li se skvrny na svlečeném oblečení, podložíme skvrnu tak, aby neprosákla na opačnou stranu např. trička či rukávu nebo nohavice od kalhot.

Červené víno – v případě skvrny od vína je nejlepší použít kuchyňskou sůl, kterou na skvrnu nasypeme a necháme asi 15 minut působit. Sůl do sebe natáhne nejen vlhkost, ale také částečně červenou barvu. Potom sůl seškrábneme a oblečení vypereme. S růžovou skvrnou si pračka poradí výrazně lépe než s červenou. Sůl můžeme nahradit také vymačkanou citronovou šťávou nebo bílým vínem, které působí jako neutralizátor červené barvy.

Jahody, třešně či banán – skvrny od ovoce se osvědčilo odstraňovat horkou vodou, kterou nalijeme na ušpiněné místo, a to i pokud je skvrna zaschlá. Máme-li však oblečení z materiálu, který by horká voda mohla zničit, pak doporučujeme na skvrnu použít opět čerstvě vymačkanou šťávu z citronu nebo teplou vodu, v níž rozmícháme ocet v poměru 1 litr vody a 3 lžíce octa.

Krev – skvrny od krve je potřeba nenechat zaschnout, neboť pak by se mnohem hůře odstraňovaly. Oblečení okamžitě namočíme do studené, případně vlažné vody, do které vmícháme trochu soli. Místo se skvrnou důkladně promneme v rukou a v případě silnějšího znečištění lázeň vyměníme a proces opakujeme. Nakonec oblečení vypereme klasickým způsobem.

Káva a hořčice – na místa ušpiněná od těchto potravin stačí použít bílý ocet, který rozmícháme ve vodě s pracím práškem v poměru 1 litr vody, 1 lžíce octa a 1 čajová lžička pracího prášku. Směs natřeme houbičkou na skvrny a necháme zaschnout. Před samotným praním skvrny natřeme ještě jednou a pak teprve vložíme prádlo do pračky. Pereme běžným způsobem.

Tráva nebo inkoust – na tyto velmi obtížně odstranitelné skvrny pomůže rovněž bílý ocet nebo líh, které aplikujeme na špinavé místo, a to neředěné. Ocet nebo líh nakapeme přímo na skvrnu, a pokud skvrna nezmizí, opakujeme aplikaci znovu. Samozřejmě také záleží na velikosti skvrny a případně na jejím zaschnutí.

Omáčka – skvrny od různých omáček posypeme suchou přísadou, kterou máme po ruce. Jako účinné se ukázaly jedlá soda, hladká či polohrubá mouka, kukuřičný škrob nebo opět sůl. Nejen že tyto přísady do sebe natáhnou vlhkost, ale jsou dobrým pomocníkem také při odstraňování mastnoty z omáček. Necháme působit asi čtvrt hodiny a pak suchou směs odstraníme a oblečení namočíme do horké vody. Nakonec opět vypereme běžným způsobem na teplotu podle materiálu, z něhož je oděv vyroben.

Čokoláda a kakao – velmi překvapivě se pro čištění těchto skvrn ukázalo jako nejvhodnější vlažné mléko, které neutralizuje barvu kakaa. Špinavá místa potíráme vlažným mlékem pomocí houbičky a necháme asi 20 minut působit. Oblečení nakonec vypereme v pračce tak, jak jsme zvyklí. Druhým velmi účinným prostředkem v boji proti kakaovým či čokoládovým skvrnám je žlučové mýdlo.

Tip na závěr: U oblečení nebo nábytku z citlivých materiálů je lepší nechat proces čištění na odbornících, protože výsledek našeho snažení by mohl být značně nejistý. Můžeme způsob čištění probrat s odborníky v čistírně, pokud bychom se o to chtěli snažit sami, jistě nám poradí. Pokud necháme čištění na odbornících, je dobré, pokud jim můžeme říct, od čeho skvrna vznikla, aby mohli zvolit nejlepší metodu.