Porcelán je opravdu skvělý materiál, ale není jen jeden. Měli byste vědět, zda kupujete tvrdý, nebo měkký porcelán, a v případě tvrdého se zajímejte také o vznik dekoru. Od toho se totiž odvíjí správná péče.

Tvrdý porcelán: bílý, nebo s dekorem?

Tvrdý jednobarevný porcelán vydrží téměř vše, co se mytí týká. Ale když bude mít dekor, je třeba rozlišovat. Dekor může vzniknout podglazurní, vtavnou nebo naglazurovanou technologií. „Podglazurní znamená, že se vzor nanáší před glazováním, u vtavné technologie se barva zataví přímo do glazury a v případě naglazurování jde o nanášení barev na glazuru. Stručně shrnuto: porcelán s dekory vzniklými podglazurní a vtavnou technologií můžete dát do myčky, nevadí ani vysoká teplota a chemické čističe nebo to, když chcete zaschlý zbytek surovin odstranit nožem. Kdežto výrobky s naglazurovanými motivy chtějí citlivější zacházení: mýt v ruce nebo dát do myčky a volit programy cca 50 – 60 °C, vybírat šetrné čističe (mně se osvědčily značky Jelen, Ecoware nebo Denk mit Nature) a nůž nebo jiný ostrý předmět na odstranění zaschlých nečistot zásadně nepoužívejte,“ nabádá designérka porcelánu Lenka Sárová Malíská ze Studia Malíská.

Kdy ho ještě mýt raději ručně

* Kdykoliv, když nevíte, jak dekor u tvrdého porcelánu vlastně vzniknul. Ne vždy vám to totiž prodejce dokáže sdělit. A jemnějším zacházením nic nezkazíte.
* Vždy, jakmile je tvrdý porcelán ozdobený zlatem nebo platinou. Sice po desítkách let používání se i tyhle drahé kovy lidově řečeno ošoupou, ale základní materiál to přežije bez ztráty květinky (a dekory se dají obnovit). Myčka by však „ošoupání“ urychlila.
* A také tehdy, pokud si koupíte měkký porcelán, například z východní Asie a některých evropských zemí. Do této skupiny mimo jiné patří i známý kostní porcelán.

Pevný a zdravotně nezávadný

Porcelán se liší i podílem vstupních surovin a teplotou při vypalování (většinou se vypaluje dvakrát nebo třikrát, tvrdý za vyšších teplot než měkký). Dále u tvrdého porcelánu tvoří asi polovinu vstupních surovin kaolín, u měkkého je ho méně. Kaolín je jednou z nejdůležitějších složek a nejkvalitnější naleziště se nachází na Karlovarsku. V tomto směru je Česko opravdu světové, však se také kaolín vyváží. A proč je tak pevný? „Kdybyste se mohli podívat na střep z porcelánu pod mikroskopem, viděli byste, že je slinutý neboli výchozí suroviny se dokonale promísily. Čili talíř, hrnek nebo třeba zapékací mísa nejsou nasákavé a vydrží velké změny teplot. Také se u něj používá křemičitá glazura, tudíž je naprosto nezávadný,“ tvrdí odbornice.
Porcelánové nádobí dobře snese teploty v troubě, použít ho lze také na varnou desku (jen v případě indukční ještě přidejte adaptér) nebo do mikrovlnky (tedy pokud není dekorovaný kovy).

Není však nezničitelný

Kdybyste chtěli porovnat tvrdost porcelánu s keramikou, pak první místo obsadí tvrdý porcelán, druhou příčku ten měkký, následuje kamenina a bramborová medaile bude patřit keramickému nádobí. Nicméně, ani porcelán není nezničitelný. Pokud vám třeba hrnec spadne na dlažbu, patrně to „odnese“. Manipulace s porcelánem prostě vyžaduje mnohem větší obezřetnost, než kdybyste měli nádobí z nerezu.