Díváte se za výlohou na dva stejné jídelní nebo kávové servisy a nevíte, který vybrat? Jednou je dekorovaný zlatou a jednou stříbrnou linkou. Je to jenom na vás, ale většinou pak na stole stříbro působí studeněji, ledověji, zejména ve spojení s bílou. Ovšem také vysoce elegantně. Totéž lze ale tvrdit i o zlaté, která je teplejší.

Porcelánky mají výrobní řady (například porcelán hotelový, užitkový, ozdobný) a typy (modely). Typ se může prodávat v několika obměnách, s různým dekorem. Může se tedy vyskytovat tentýž tvar nádobí ve variantě čistě bílé, s barevnými okraji, nebo s lemováním zlatým či stříbrným. Zlatý nebo stříbrný dekor najdeme ale také na porcelánu klasických starých vzorů v barvě růžové a často také na porcelánu v barvě kobaltové.

Kobaltu sluší zlato takřka v jakémkoliv množství, to je na něm zajímavé. Kobaltově temně modré mísy, misky a talíře jsou velmi často prolamované a vykrajované, a tak kolem otvorů se uplatňuje zdobení ve formě různých mřížek. Televizní souprava Víte, co jsou to televizní soupravy? Tedy co to znamená v souvislosti s porcelánem? Je to souprava dvou šálků s podšálky, konvičky, cukřenky a porcelánového tácu, na který se toto všechno naskládá. Tedy malá souprava i s obdélníkovým tácem v jednom dekoru a stylu. Tak můžeme připravit velmi elegantně čaj nebo kávu u televize pro dva. Třetí má ovšem smůlu. Můžeme ale zapátrat ve výrobním programu příslušné porcelánky, zda má v nabídce ještě jednotlivé šálky ve stejné dekoraci. Na televizní stolek se nám jistě vejde, ale na ten tác od soupravy už pravděpodobně ne… Dětská souprava Je to zavedený výraz výrobců a prodejců keramiky pro dětský set, který se skládá ze zhruba 1,5dl až 2dl hrníčku a dále z hlubokého a nízkého talíře (případně ještě dalšího); talíře jsou velikostí přizpůsobeny menším dětským porcím, a jsou tedy trochu menšího průměru i obsahu. Doplňky Pod tímto názvem (případně Doplňkový program, Různé) bývají ve výrobním programu misky, ozdobné talíře. Další velkou položkou jsou závěsné talíře s okem na zavěšení, vázy, sady porcelánových kořenek nebo porcelánové hodiny a také soupravy jako po babičce s válečkem na nudle. Zaujala nás také souprava na sýr – miska a struhadlo se stejným dekorem. Struhadlo je přitom kombinované z velmi tvrdého odolného (například olivového) dřeva a porcelánu.

-ag-Foto: Archiv In