Slyšíte neustále přes zeď sousedovu televizi nebo vás ohlušuje hudební produkce dětí linoucí se z jejich pokoje stropem? Nebo vám někdo dupe nad hlavou?To všechno snižuje komfort bydlení přímo závratnou měrou - unavuje, znervózňuje, prostě ruší. Protihlukové příčkyPokud je slyšet stěnou nebo stropem v rámci bytu nebo z jednoho bytu do druhého, dá se s tím ale něco dělat; je tady jedno nové řešení.

Není to dávno, co se objevily na trhu nové akustické sádrokartonové desky - takzvané Modré akustické desky Rigips. Tato nová deska je určena k montáži vnitřních i mezibytových zvukově izolačních příček, podhledů a předstěn. Takže pokud stavíte, využijete zvukově izolačních vlastností příček. Pokud už bydlíte a je slyšet přes stěnu, postavíte před tuto stávající příčku akustickou předstěnu s modrou akustickou sádrokartonovou deskou. A jde-li hluk stropem, pořídíte si podhled.

Modrá akustická deska systémových sádrokartonových konstrukcích výrazně snižuje hladinu hluku. Navíc se vyrábí v protipožární úpravě, takže je vhodná i pro konstrukce s požadavkem na požární odolnost. Výhodou je také malá hmotnost celé konstrukce. Poprvé tedy lze postavit jednovrstvě opláštěnou sádrokartonovou příčku, která splňuje přísné normy na zvukovou izolaci uvnitř bytu.

Modrá akustická deska je vyrobena podle speciální receptury a vyznačuje se unikátním složením. Má vhodně zvolenou hustotu jádra, kterou tvoří upravená sádrová krystalická struktura se specifickými tlumicími vlastnostmi.

Cena za příjemné ticho

Cena modré akustické desky přijde asi kolem 100 korun na metr čtvereční bez DPH. K tomu se připočítá cena profilů (ocelové konstrukce), cena izolační vaty, příslušenství pro montáž a práce montážníka. Vše najdete ve stavebninách, kde se dá celý systém (konstrukce, vata, modrá akustická deska a příslušenství) koupit najednou.

Zvládnete to sami namontovat?

Záleží na tom, jak jste šikovní - asi tak jako u všeho. Ale není to žádný velký problém, pokud máte zkušenosti s montáží a jste alespoň trochu zruční. Montáž akustických konstrukcí se neliší od klasické montáže jiných sádrokartonových konstrukcí; používá se tedy stejné nářadí i příslušenství.

Pokud si na práci netroufáte, není problém pozvat zkušené odborníky - montážníky.

O kolik se zmenší místnost?

Protihlukové příčkyJe nabíledni, že když ke stěně z jedné strany něco přistavíme, na téže straně se zmenší místnost. V tomto případě ale nijak dramaticky. Celkově má akustická deska tloušťku 12,5 mm. Jak bylo řečeno, deska se přišroubuje na konstrukci, která se montuje ke stávající stěně. Uvnitř je ještě izolační vata. Celý systém nám zmenší místnost o 6,5 cm.

Modrá akustická deska se prodává ve dvou rozměrech: 1 250 mm x 2 000 mm a potom 1 250 mm x 2 750 mm.

Konec dupání nad hlavou

Modré akustické systémy dovedou zvukově izolovat i strop. Vylepšují jak jeho vzduchovou, tak také kročejovou neprůzvučnost. Akustické podhledy jsou nenosné stropní konstrukce, které si můžeme pořídit buď jako přímé opláštění stropu nebo jako podhled, který je zavěšený na dvouúrovňový křížový rošt V tomto případě se strop místnosti sníží asi o 12 centimetrů.

Vlastnosti modré akustické konstrukce:

  • vyšší vzduchová neprůzvučnost (izolace proti hluku)
  • v základní verzi s vyšší požární odolností (protipožární konstrukce)
  • snadno rozpoznatelná podle modré barvy (snadná kontrola)
  • díky malé tloušťce konstrukce se minimálně zmenší užitná plocha místností
  • malá hmotnost modré akustické konstrukce znamená menší nároky na nosné konstrukce
  • využití u rekonstrukcí i novostaveb
  • hladký, zdravotně nezávadný povrch
  • snadné vedení instalací v dutině konstrukce
  • rychlost výstavby suchou cestou
  • úspora investic

-ag-Foto: Rigips - www.modreticho.cz