V minulém článku padly dva nejčastější důvody, proč si lidé nechtějí tepelné čerpadlo pořídit. Je to pořizovací cena a hluk. My tu ale máme ještě další problémy, které jsou velkou překážkou.

S tepelným čerpadlem neušetřím

A zase je tu souhlas. Neušetříte, pokud to nebudete mít dostatečně spočítané. Tepelné čerpadlo není koloběžka a potřebuje odborníka. Mohou nastat situace, kdy se tepelné čerpadlo nevyplatí. Typický příklad je pasivní dům s minimální tepelnou ztrátou. Tady je návratnost někde v nekonečnu. Lépe se už vyplatí třeba levnější klimatizace nebo i standardní ohřívání elektřinou. Na opačném pólu jsou staré domy s ohromnou tepelnou ztrátou, kde aby byl dům vytopen, musí jet tepelné čerpadlo neustále na plný výkon. O takových možnostech, jako špatně nastaveném bodu bivalence už snad ani není třeba hovořit.

„Ve srovnání s vytápěním plynem nebo elektřinou může tepelné čerpadlo přinést poměrně velkou finanční úsporu. Oproti kotlům na tuhá paliva zase ušetříte čas, protože jeho obsluha nevyžaduje prakticky žádnou práci,“ říká Jakub Tykal a pokračuje: „Konkrétní úsporu pak lze popsat i na jednom příkladu z praxe, kdy jsme dodávali naše tepelné čerpadlo Acond PRO R do rodinného domu bez zateplení s vytápěnou plochou 200 m2, kde byl původně běžný plynový kotel. Po výměně za tepelné čerpadlo dosahovala úspora nákladů na provoz přes 64 000 Kč.“ Nejjednodušším ukazatelem, podle něhož úsporné čerpadlo poznáte, je jeho energetická účinnost. Tu najdete na energetickém štítku ve formě dobře známé barevné stupnice. Ta nejúspornější čerpadla dnes dosahují třídy energetické účinnosti A+++/A+++.

Tepelné čerpadlo mi v mrazech dům nevytopí

I to se může stát. Výše jsme popsali některé možnosti – vysoká tepelná ztráta domu, nevyhovující topení, kdy tepelné čerpadlo nedokáže ohřát vodu na požadovanou úroveň pro staré radiátory. Jenže…

Tepelná čerpadla využívají k vytápění teplo z okolního prostředí a to, jak v tom dokážou být efektivní, přímo souvisí s jejich kvalitou a použitými komponenty. Vyspělý přístroj dokáže topit úsporně i v mrazech. Z toho nekvalitního se ovšem právě v tomto období může stát nenasytný žrout elektřiny, který kýženou úsporu nepřinese. „Při výběru čerpadla je důležité sledovat tak zvaný topný faktor, který ukazuje, kolik tepla dokáže vyprodukovat za jeden kilowatt elektřiny odebrané ze sítě. Čím je tento poměr větší, tím lépe,“ doporučuje Jakub Tykal z Acondu. Méně kvalitní čerpadla se při nízkých venkovních teplotách blíží poměru 1:1, takže v zimě, kdy potřebujeme topit nejvíce, se z nich stává spíše drahý přímotop.

Pro úsporné vytápění i v mrazech je důležité také použité chladivo. „To má v čerpadle zásadní funkci, protože zjednodušeně řečeno přenáší teplo do vody, kterou následně rozvádí radiátory nebo podlahové topení po domě. Druh, který výrobce použije, pak ovlivňuje to, jak hospodárně dokáže přístroj vytápět a jak při tom bude šetrný k životnímu prostředí. Tím nejpokročilejším je v současnosti propan R290,“ doplňuje Jakub Tykal z Acondu.

Tepelné čerpadlo se hodí jen do novostavby

U novostavby je to samozřejmě jednodušší. Lze naplánovat otopný systém přesně na míru tepelnému čerpadlu, tedy podlahové topení s nízkým teplotním spádem.

Ovšem ani u starých staveb to není takový problém. „Ve chvíli, kdy čerpadlo dokáže pokrýt tepelné ztráty domu, ho lze bez problémů použít i ve většině starších objektů. Kvalitní tepelná čerpadla jsou navíc navržená tak, aby dokázala vytopit dům i jen po částečné rekonstrukci,“ říká Jakub Tykal z Acondu. K tomu je však zapotřebí odborníků, kteří dokážou zhodnotit jak stávající otopný systém, ztráty domu, tak najít ideální tepelné čerpadlo na daný dům. Ideální ovšem je nejprve investovat do opravy domu, a snížit tak jeho tepelné ztráty. Čerpadlo pak bude vytápět úsporněji.

Tepelné čerpadlo se nehodí pro dům se starými radiátory

Možná jste také narazili na názor, že tepelné čerpadlo se hodí jen v kombinaci s podlahovým topením, ale pro staré radiátory se nevyplatí. To ale nemusí být tak docela pravda. „Ve starších domech často bývají ještě původní litinové radiátory, které pro vytápění potřebují vodu o vysoké teplotě. Oproti tomu tepelná čerpadla zpravidla využívají vodu o nižší teplotě. Proto při přechodu na tepelné čerpadlo je třeba podívat se na výkon radiátorů, aby byl dostatečný na méně teplou vodu, nebo zvolit takové čerpadlo, které umí připravovat i topnou vodu o vyšší teplotě. Ideální je, pokud dokáže čerpadlo ohřát topnou vodu při -15 °C přibližně na 70 °C pouze kompresorem, tedy bez dalšího záložního zdroje elektřiny. To je potom záruka, že problém v zimě nebude ani s výhřevností zmiňovaných litinových radiátorů,“ radí Jakub Tykal z Acondu.

Kvůli vyšší teplotě je ovšem vhodné posunout větší radiátory do menších místností a do největší místnosti koupit nové. Nebude tak nutné měnit celou otopnou soustavu.

Tepelné čerpadlo se za chvíli rozbije

Tak tady můžeme říct jedno – pokud vsadíte na nejlevnější řešení „odsosedacotomupřecerozumí“, může to být pravda. Existují internetové stránky, kde se můžete dočíst o zkušenostech majitelů s tepelnými čerpadly a hledat takové, které vás finančně nezruinuje. U dobrého tepelného čerpadla se můžete spolehnout na jeho dlouhou životnost a bezproblémový chod. Ještě před podpisem smlouvy je ovšem dobré si ověřit, zda se výrobce postará i o případný servis, jaká je délka a podmínky záruky a zda se vztahuje nejen na čerpadlo, ale také na výjezd a práci technika. Případné opravy pak dnes mohou usnadnit i moderní technologie.

„Všechna naše čerpadla při instalaci připojujeme také na internet, díky čemuž je dokážeme na dálku monitorovat. Pokud se stane cokoliv nestandardního, naše servisní oddělení dostane hlášení o chybě, které se následně vyhodnocuje. To nám umožňuje většinu situací řešit na dálku a majitel tak nemusí čekat na výjezd technika. Tuto službu navíc klientům poskytujeme zdarma,“ dodává Jakub Tykal. O případném problému tak výrobce ví často dříve než majitel.

Zdroj: Acond, abeceda-cerpadel.cz