Mrazy mohou na zahradě napáchat spoustu škod – a to už na podzim, kdy se začínají objevovat. I proto je vhodné mít na své zahradě rostliny, které jsou mrazuvzdorné. Nebudete je muset přenášet do interiéru. Obecně jsou nebezpečnější jarní mrazy, které mohou zasáhnout vyvíjející se rostliny a ovocné pupeny.

Mezi nejohroženější rostliny patří ty, které se nacházejí v místech, kde se hromadí studený vzduch – jde o místa, kde se v terénu objevují prolákliny či dolíky. Přízemní mrazíky mohou poškodit přízemní části rostlin – nízkých, ale i vysokých. I proto je nutné citlivější rostliny před mrazem chránit.

Kde pěstovat citlivější rostliny?

Rostliny citlivější na mráz doporučujeme sázet poblíž stěn domů – v noci z nich jde teplo. Díky tomu jsou rostliny v blízkosti vyšších teplot, než kdyby byly volně v prostoru. Rostliny můžete pěstovat v nádobách, ty pak můžete na noc, případně celou zimu – klidně do poloviny května, schovat na místa s vyšší teplotou.

Rostliny přikryjte

Rostliny můžete ochránit před mrazem tak, že je zakryjete agrotextilií či jiným materiálem, který bude prodyšný. Ve chvíli, kdy mrazy pominou, textilii sundejte. Agrotextilie může být na rostlinách poměrně dlouho, u jiných materiálů je třeba zjistit víc. Použít můžete jutové pytle, lepenku. Konkrétně pytle je vhodné přes den sundávat.

Zálivka a hnojení v zimě

Před příchodem mrazů musíte dbát na pravidelnou a dobrou zálivku. Tu omezte s příchodem prvních mrazíků. Hnojivo s obsahem dusíku použijte naposledy v červenci.

Zdroj: ireceptar.cz, prirodnizahrada.cz