Příroda nám dopřává dostatek stále ještě příjemných slunečných dní a poměrně příznivých teplot, a tak bychom toho měli využít a zazimovat zahradu. Stále ještě je třeba postarat se o některé rostliny, které zůstaly na záhonech, ale také zahradní techniku, aby ji zima neponičila svými mrazy a výkyvy počasí. Některé věci již na zahradě děláme automaticky, na některé z nich někdy s pravidelností zapomínáme, a proto není na škodu si je připomenout.

  1. Stále je ještě vhodná doba k sázení ovocných stromků a keřů nebo růží. Je potřeba jim vyhloubit dostatečně hluboké jámy, zejména pro ovocné stromky a bobuloviny. Na dno jámy vsypte kvalitní zeminu se živinami (nejlépe pomalu rozpustné hnojivo) a rostlinu dobře zalijte. Keře bobulovin zasaďte spíše hlouběji tak, aby byly asi 10 cm hluboko od místa, kde se rozvětvují. Naopak ovocné stromky zasaďte tak, aby očko roubení nebylo zakryté hlínou. Během podzimu také můžete sázet cibuloviny, jako např. tulipány.
  1. Naposledy posekejte trávník, pokud jste to ještě nestihli, avšak k sečení zvyšte pojezd sekačky, než jste běžně zvyklí, protože před zimou není dobré posekat trávu příliš nízko u země. Nezapomeňte ani na postřik proti zimním plísním, který zmenší riziko vzniku plísní vlivem vlhkého zimního počasí. Nakonec ještě trávník pohnojte, aby rostlinky trávy měly i přes zimu z čeho čerpat živiny.
  2. Pravidelně shrabujte listí a sbírejte případné odkvetlé listy nebo zbytky spadaného ovoce. Listy a květy můžete přidat do kompostu, pokud jej máte. Shnilé ovoce či zeleninu ale v žádném případě! Mohly by být zdrojem houbových onemocnění, a proto takové plody patří do kontejneru. Stejně tak nekompostujte listy z ořešáků, protože se v nich usazuje příliš mnoho škodlivin.
  3. Připravte záhony na příští rok. Zryjte je, odplevelte a přidejte kompost nebo hnůj. Pokud máte na záhonech zbylé rostliny po zelenině, můžete je zarýt, vytvoříte si tak zelené hnojivo. Hnůj přidejte tam, kde budete v příštím roce sázet rajčata, okurky, papriky, květák nebo zelí. Tam, kde budete mít mrkev, chlévský hnůj nepřidávejte, protože by se zde mohla objevit pochmurnatka mrkvová. Doporučujeme zvolit jiný typ hnojiva.
  1. Pokud je příznivé počasí, stále ještě dostatečně zalévejte. Rostliny potřebují přijímat vodu a připravit se na zimní období, kdy země bude promrzlá, a kořeny rostlin nebudou moct vodu přijímat. Jakmile se však objeví první mrazíky, vodu z potrubí a hadic vypusťte, aby je zamrzlá voda nepotrhala. Zavřete kohoutky a hadice uložte do sklepa či garáže, aby byly chráněny před výkyvy počasí a silnými mrazy.
  2. Podzimní sestřih pomůže růžím lépe přezimovat, protože dlouhé a přebytečné šlahouny by mohly rostlinu vyčerpávat. Dovnitř do domu také přeneste ty rostliny, které jsou citlivé na mrazy a nesnášejí zimu. Můžete je uložit do sklepa nebo do světlých chladných místností podle toho, co která rostlina vyžaduje, a také omezte jejich zálivku. V zimním období totiž rostliny nemají takovou spotřebu, a zemina by tak mohla zůstat přemokřená, což by vedlo ke vzniku houbových onemocnění či plísní.
  1. Pokud máte na záhoně vysazené rostliny, které budou přes zimu venku zůstávat (např. jahodníky), kupte si netkanou textilii na jejich ochranu. Rostliny však zakryjte až s příchodem silnějších mrazíků, jinak by se pod tkaninou vytvořilo teplé prostředí, které by mohlo přitahovat různé škůdce. Na stromy připevněte lepové pásy proti škůdcům, a pokud máte problémy s hlodavci, do nor nasypte jedovaté nástrahy. Zejména letos při velmi suchém létě došlo k přemnožení některých hlodavců, jako např. myší.
  2. Po ukončení všech potřebných prací dobře očistěte zahradní techniku, naolejujte potřebné části, omyjte a ochranným olejem natřete zahradní nábytek a vše skliďte do sklepa, garáže nebo zimního altánku, aby vše bylo připravené na jaro a zároveň chráněno před mrazy a vlhkostí.