Litá podlaha i jako pohledový prvek

Pokud si vyberete do svého domu podlahu z litého betonu, nemusíte se omezovat na tradiční jednolitý vzhled. Pokud si vyberete pohledový cementový potěr Cemflow Look, můžete podlehnout módním trendům. Při realizaci litých podlah Cemflow Look z nabídky skupiny Českomoravský beton se zpravidla používá kamenivo do max. 8 mm. Díky jeho různým tvarům pak podlaha získává originální vzhled. V určitých lokalitách se při výrobě používá kamenivo kulaté, jinde spíše lomový kámen. Litý potěr je přírodní materiál, takže na podlaze vždy najdete místa s méně otevřenou strukturou a místa s více otevřenou strukturou. Předem je doporučeno požadovaný barevný odstín konzultovat spolu s výrobcem a realizační firmou. Barvu a strukturu lité podlahy si zákazník předem odsouhlasí na vzorku.

Podlaha z potěrů Cemflow Look může být nejen šedá, ale třeba černá, modrá, oranžová, žlutá nebo bílá. V nabídce skupiny Českomoravský beton si totiž lze vybrat i cementový potěr v barevném odstínu zvýrazňujícím strukturu lité podlahy. Finální povrch této podlahy je hladký, pevný, dokonale rovný a na pohled vysoce atraktivní. Hladkost a lesk mu dodávají cykly broušení a leštění, které následují po úplném vyzrání litého potěru. Více na www.cemflow.cz.

Zateplení do provětrávaných fasád

Předsazené neboli provětrávané fasády dokážou vdechnout bydlení neotřelou podobu. Účinně přitom řeší nejen zateplení, ale znamenají velký přínos i z hlediska akustiky, neboť podstatně omezují hladinu zvuku, která pronikne zvenčí do interiéru.

Při tomto způsobu zateplení se izolace z kamenné vlny vkládá mezi rošty z kovových profilů, případně mezi dřevěné latě, které představují spojení nosné konstrukce s fasádním obkladem. Izolace je mechanicky přikotvena k obvodové stěně, dále následuje nosná konstrukce pro realizaci fasádního obkladu. Typ konstrukce přitom závisí na zvoleném druhu obkladu a požadavcích požárních předpisů. Mezi tepelnou izolací a obkladem je provětrávací mezera.

V případě provětrávaných fasád se Venti MAX ukotvuje na hmoždinky a trny. Využít ho lze i do sendvičového zdiva, zde se kotví pomocí spínacích spon. Deska Venti MAX má patentovanou dvouvrstvou strukturu. Horní tuhá vrstva o tloušťce asi 2 cm odolává mechanickému namáhání a profukování vzduchem z větrané strany fasády. Venti MAX je nehořlavá, má dobré zvukoizolační vlastnosti, je vodoodpudivá a odolná proti vlhkosti. Deklarovaný součinitel tepelné vodivosti je zlepšený na 0,034 W.m-1.K-1. Desky lze zakoupit v šířce 60 cm, délce 100 cm a tloušťkách od 8 do 20 cm. Pořídit je lze jak v klasické podobě, tak s povrchovou úpravou na lícové straně, tzv. fleecem, netkanou sklotextilií černé barvy s označením Venti MAX F. Tato estetická úprava zamezuje pohledu na původní barvu kamenné vlny. Díky tomu lze desky využít i pro provětrávané fasády s viditelnými spárami a perforovaným obkladem.

Více informací naleznete na www.rockwool.cz.

Jedno tlačítko na všechna okna

Společnost Velux v letošním roce představila ve své prémiové řadě střešní okno Velux Integra s dálkovým ovládáním. Jeho součástí je chytrý dálkový ovladač s dotykovým displejem, který umožňuje snadno a intuitivně řídit z jednoho místa všechny elektricky ovládané výrobky VELUX v domě nebo bytě (okna, rolety i žaluzie). Disponuje širokou škálou praktických programů pro maximální usnadnění a pohodlí.

Toto ovládání zvládá samo aktivovat rolety a žaluzie podle slunečního svitu. Dokáže samostatně ovládat jak větrání, tak i stínění v různé naprogramované denní a noční doby. Takže si můžete nastavit například buzení nikoliv budíkem, ale tím, že se roztáhnou žaluzie a okno se otevře. A samozřejmě je tu i systém, který aktivuje rolety a světla v době dovolené, takže dům vypadá stále jako obydlený.

Podle osobních preferencí si mohou zákazníci vybrat i způsob napájení střešních oken Velux Integra. Volit mohou mezi elektrickým nebo solárním pohonem. Solární okna jsou napájena pomocí fotovoltaického panelu a nabíjecích NiMH baterií a nevyžadují žádné elektrické zapojení. Pro oba způsoby pohonu střešních oken lze využít systém dálkového ovládání.

Dalším velmi praktickým detailem je vestavěný dešťový senzor střešního okna, který zareaguje již na první kapku deště a uzavře okno tak, že vzduch proudí jen přes ventilační klapku. Vy se tak můžete věnovat svým zájmům a nemusíte se obávat, že vám do podkroví naprší.

Oblíbený tmel i jako transparentní

Víceúčelový elastický tmel Ceresit FT 101, který se dosud prodával v bílé a šedé barvě, se nyní na trhu objevil i v transparentním provedení. Je vhodný pro tmelení i lepení a při práci s ním na první pohled zaujme jeho vynikající adheze k nejrůznějším povrchům bez nutnosti podkladového nátěru. Výborně přilne k materiálům jako plast, cihla, mramor, dlažba, dřevo, kov, keramika a mnoho dalších.

Můžete jej s klidem použít i na speciální materiály, například na galvanizovanou ocel, nerez, železo, natírané kovy, lakovaný či eloxovaný hliník, nebo jako lepidlo pro lepení zrcadel. Univerzálním tmelem/lepidlem Ceresit FT 101 můžete i v transparentním provedení tmelit a lepit také na vlhkých podkladech, navíc s ním lze pracovat i pod vodou.

Další informace o tmelu Ceresit FT 101 včetně technického listu a videoprezentace najdete zde.

Nová bezpečná vložka pro dveře

Žďárský výrobce zámků a kování, společnost Tokoz, uvedl na trh novou zámkovou vložku Tokoz Tech. Vložka na principu odpružených plochých stavítek s ložiskovým principem, která obsahuje patentované valivé elementy, pochází kompletně z vlastního vývoje. Splňuje certifikaci do RC 3 a BT3 a umožňuje stavbu mnohaúrovňových systémů hlavního a generálního klíče.

Vložka Tokoz Tech vznikla na základě dlouhodobé poptávky po vysoce odolné vložce s pružinovými stavítky v cenové relaci do 700 korun, která na českém trhu v posledních letech chyběla. Určena je především pro vchodové dveře rodinných domů a bytů, případně jako doplňková vložka do interiérů. Vložka bude v první fázi uvedena jako oboustranná vložka, půlvložka, vložka s olivou a vložka s pastorkem. Zároveň bude stejný zamykací systém umisťován do těla visacího zámku PLUTO 50.

Těleso i cylindr vložky jsou tvořeny velmi přesnými zinkovými odlitky. Stavítka, nástavce, zarážka a pasivní stavítka jsou z nerezové oceli. Stavítka pracují s osmi různými výškami v pěti pozicích za sebou a jsou kalena, což zajišťuje zvýšenou odolnost proti odvrtání. Pasivní stavítka jsou umístěna ve čtyřech pozicích za sebou z boku klíče. Horní hřbet klíče je veden samostatnými zarážkami.

Nejvýznamnější přidanou hodnotou celého systému je umístění valivého elementu nad stavítka. Ten odstraňuje tření klíče a stavítek, díky čemuž je teoreticky zajištěno nulové opotřebení klíče i stavítka. Stavítko s valivým elementem je chráněno patentem společnosti.

Vložka pracuje jak se dvěma základními typy profilů klíčů, tak i s profilem pro systémové vložky. Frézování klíčových kódů je možné zajistit na konvenčních stolních frézkách. Systém nabízí velké množství efektivních kombinací na jeden profil.

Vložka je již dnes v prodeji s doporučenou cenou 539 Kč za oboustrannou vložku, 399 Kč za půlvložku, 659 Kč za vložku s olivou a 589 Kč za vložku s pastorkem.

Vekra v největším showroomu v Čechách

Největší tuzemský výrobce oken Vekra otevřel v Praze novou pobočku. Plochou více než 350 m² a instalací téměř 60 funkčních vzorků oken, vchodových a interiérových dveří i garážových vrat je výstavní galerie VEKRA Praha 9-Balabenka největším obchodním zastoupením v prodejní síti značky v ČR. Jde v pořadí o první obchodní zastoupení VEKRA zcela nového formátu. Podobná obchodní zastoupení budou na jaře 2015 otevřena v Brně, Ústí nad Labem a Českých Budějovicích.

Zajímavostí ve vybavení nového obchodního zastoupení bude i praktická ukázka zvukově izolačních oken, voděodolnosti a odolnosti proti nárazu. „Naše zákazníky často trápí například venkovní hluk a nevědí přesně, jak jim mohou nová okna pomoci. Na obchodním zastoupení VEKRA Balabenka si mohou nyní i prakticky vyzkoušet, jaký komfort bydlení jim investice do protihlukových oken přinese,“ říká Aleš Kotěra, obchodní ředitel Window Holding, a. s.

Vedle klasických oken a vchodových dveří z plastu, dřeva, dřevohliníku a hliníku zde zákazníci uvidí i moderní, stále žádanější prvky, jako jsou velkoplošné HS Portal – zdvižně posuvné dveře pro bezbariérové spojení terasy či zahrady s obytným prostorem, a to ve dřevohliníkovém i plastovém provedení. Interiérové dveře, novinka v nabídce VEKRA, budou zastoupeny i ukázkami méně tradičních řešení dveří v interiéru a možnostmi designu na míru.

Hodně světla, málo ztrát

Výhodou prosklených budov je dostatek světla s menšími nároky na umělé osvětlení. Na druhé straně je to ale spojeno s většími tepelnými ztrátami a výkyvy teplot v interiéru. Přední světový výrobce skla Guardian proto vyvinul speciální skla SunGuard SN 70/35, která propouštějí stejné množství vnějšího světla jako běžná skla, avšak při minimálních tepelných ztrátách.

Tyto vlastnosti má sklo díky speciálnímu povlaku s dvěma funkčními vrstvami kovu nanesenými na povrch skla. Ty zvenku propustí až 70 procent denního světla, přičemž pronikání slunečního tepla do interiéru je jen na úrovni 35 procent. Pro stejný efekt bylo dosud nutné použít povlak s trojitou vrstvou pokovení.

Při použití skla SunGuard SN 70/35 postačí pouze 2 vrstvy pokovení, a právě díky tomu sklo dosahuje index selektivity na úrovni 2,02. Selektivita zasklení je vyjádřena podílem světelného činitele (LT) a celkového činitele přestoupení slunečního záření (SF).

Díky použití speciálních skel SunGuard SN 70/35 je možné také udržovat požadovanou teplotu v interiéru, protože okem neviditelné pokovení odráží vnitřní teplo zpět do prostoru, a nedochází tak k tepelným ztrátám. Sklo tak funguje na principu zrcadla, které je však průhledné a propouští dovnitř světlo zvenčí. Guardian nabízí tento produkt i v bezpečnostním a akustickém provedení.

Voda s joystickem

Firma Grohe vyznává jednoduchý design a špičkovou kvalitu. Její výrobky pro koupelnu a kuchyni tak splňují nároky drtivé většiny lidí. A ti, kteří chtějí něco zajímavého, najdou ve výrobním programu přece jen něco, co zaujme. Opět nic výstředního, ale špičkový vlastní design odlišuje Grohe od konkurence.

Třeba taková novinka - vodovodní baterie Eurodisc Joystick. Nejdůležitějším designovým prvkem je minimalistický joystick, který pohybuje luxusně fungující kartuší vlastní konstrukce SilkMove. Ta umožňuje absolutní kontrolu a ovládání doslova jedním prstem. Zároveň úsporná technologie EcoJoy zajistí zodpovědné a udržitelné hospodaření s vodou a energiemi. Mnohé další detaily tohoto mistrovského designového kusu nesou nezaměnitelný rukopis Studia designu Grohe. Všimli jste si například někdy třech společných detailů výrobků značky – kruhu, oválu a sklonu 7°? Tak se podívejte právě na Eurodisc Joystick a uvidíte je všechny.

Tato produktová řada nabízí různé verze pro celou koupelnu. Zákazník může vybírat mezi pákovými bateriemi s raménkem kohoutku o třech různých výškách, jakož i superplochými bateriemi instalovanými na stěnu tak, aby se dokonale hodily k různým typům umyvadel.

Grohe také nabízí sprchové a vanové baterie instalované na stěnu, které využívají design joysticku, aby tak sjednotily vzhled celé koupelny. Co se týká barevného provedení, jsou baterie k dispozici ve variantách StarLight zářivě chromové a dvoubarevné Chrome/Moon White (chrom/měsíční bílá).

Pokud si nejste jisti tím, jaká baterie či sprchová hlavice by se vám líbila nebo hodila nejvíc, zajděte do velkého showroomu Grohe Live! Centrum na Bělehradské ulici v Praze, kde najdete většinu nabízených výrobků přímo na místě nebo se podívejte na stránky firmy www.grohelive.cz.

Jak zavěsit záchod levně a kvalitně?

Závěsné systémy toalet jsou na našem trhu už dostatečně známé. Ale bohužel je tu spousta firem, které nabízí tyto systémy za ceny celkem vysoké nebo za nízké ceny, ale s velmi spornou kvalitou.

Nyní česká firma Jika přinesla novinku v podobě podmítkového instalačního setu. Jeho základem je samonosný ocelový rám, který se fixuje do podlahy a zadní zdi. V případě sádrokartonových stěn se upevňuje do rámové konstrukce těchto příček. Protože systém obsahuje i speciální modul pro jádra panelových bytů, není jeho využití prakticky ničím omezeno.

Masivní ocelový rám zvládne zatížení až 400 kg, takže poskytuje potřebnou stabilitu i jistotu. Zároveň umožňuje zvolit si rezervoár na vodu dle vlastních preferencí – vybírat lze mezi objemy 6 litrů, 4,5 litru a 4 litry. Systém lze přitom vybavit tlačítkem na jednoduché nebo na tzv. duální splachování – tedy na 3/6 litrů, 3/4,5 litru nebo na 2/4 litry. Poslední, extrémně úsporná varianta splachování je přitom naprostou novinkou, kterou umožnila až konstrukce s novým vypouštěcím ventilem pro splachování od 4 litrů vody.

Systém lze přibudovat na klasický odpad 90/110, lze ho dovybavit tlačítkem Single nebo Dual Flush. Rám také umožní nastavit finální výšku klozetu, což ocení zejména senioři nebo vyšší lidé.

WC systém Jika pro závěsné klozety lze pořídit od 4 956 Kč vč. DPH. Více informací naleznete na www.jika.cz.