Z počátku jste se všichni nějak poskládali, dnes ale nejmladší dítě přerostlo maminku, starší je velké jak tatínek a vaše první postel sotva drží silou vůle. Zatímco se přes den všichni rozprchnou, na noc se vracejí domů. Mimo jiné potřebují postel, která jim zajistí kvalitní a vydatný spánek…

Katastrofický příběh není zcela běžný, nicméně s ohledem na velikost bytu a počet osob v domácnosti se podobná situace opravdu může přihodit. Naštěstí existuje docela snadné řešení.

Lůžko se takřka nemění

Výběr sestavy pro spaní:

  1. Změřte, zda se sestava vejde do pokoje, aniž by překážela
  2. Nezapomeňte na dostatek místa po rozložení (je-li rozkládací)
  3. Vhodné navržení poskytne i úložný prostor, někdy i pracovní místo

Při plánování zařízení dětského pokoje berme v potaz především potřeby jeho uživatele. Kromě spánku potřebuje místo na hraní, které se mění s věkem, a s tím přichází i další nutnost – pracovní stůl s místem pro počítač. V momentě, kdy ratolest vyroste z dětské postýlky, pořizujeme jí lůžko, v němž s největší pravděpodobností bude spát až do plnoletosti. Ze začátku bude vybaveno zarážkou proti pádu, jinak až na dekor povlečení se významně měnit nebude. Právě proto bychom jeho uspořádání měli věnovat velkou pozornost, přičemž důležitou roli hraje fakt, kolik dětí bude pokoj obývat.

Jedno, nebo dvě děti

I jedináčkovi můžeme správnou volbou postele obstarat více místa ke hraní, úložného prostoru a dostatečně velkou pracovní desku stolu. Jednou z možností je vyvýšené lůžko, pod jehož lehací částí se nacházejí zásuvky, je-li rám dostatečně vysoko, pak se sem vejde i pracovní stůl. Jsou-li děti dvě, pak tyto varianty lze využít jen v případě, že je pokoj dostatečně velký. V opačném případě jsou vhodné některé ze sestav šetřících místo.

Zpravidla je k pevnému lůžku některým z důmyslných systémů připevněna mobilní postel. Může být na kolečkách a vysunovat se z pod horní postele nebo ukrytá v zásuvce. Řešením je i rozkládací lůžko se samostatnou matrací určenou pouze ke spánku. K rozkládání se využívají různé systémy, nejznámější je clic-clack, který povytažením přední části lůžko rozloží. Známé jsou i rozvinovací mechanizmy, vysouvací aj.

Sestava pro dvě děti může obsahovat i důvtipně integrovaný psací stůl (zpravidla ale jen pro jednoho), nechybí ani úložné prostory v podobě zásuvek, v některých případech to může být i šatní skříň. Ta je po celé délce lůžka a vytváří dítěti u postele pocit bezpečí.

Tři děti? Žádný problém

Zařízení pokoje s více dětmi:

  1. Nesmí chybět místo na hraní (nejčastěji zem)
  2. Zajistěte pracovní stůl
  3. Každé dítě musí mít přiměřeně velkou postel
  4. Nezapomeňte na dostatek úložných prostor

Pokud mají pokoj obývat tři děti, pak nezbývá než najít nejlepší řešení, které se odvíjí od dispozice místnosti. Nabízeny jsou dokonce i sestavy obsahující tři postele, přičemž všechna lůžka získáme vysunutím zpod horního. Toto uskupení je praktické jen tam, kde můžeme postel vysunout dopředu. Počítejme, že běžná šíře matrace je 90 cm, pro tři to je už 270 cm. Tam, kde není místo, musíme zvolit jednu z variant pro dvě děti a doplnit ji samostatným lůžkem. I to ale může být sklopné, takže v prostoru přes den nebude překážet.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com