Na webu Dumazahrada.cz mě zaujal článek Chyby v obýváku: rudá extáze. Asi proto, že jsem monochromatický člověk. Mám to z rodiny. Má matka vždy zařizovala byty a pokoje monochromaticky: kuchyň do červené, na chalupě do fialové. Jednoduše se nakupovaly vánoční dárky: červené slánky, příbory, nádobí, různé plastové předměty, ubrusy atd. A tak jsem si i svůj někdejší městský byt zařídil do modra: byl jsem ovšem dokonalejší než má matka. Byt nebyl „do modra“, ale modrý. Modrá dlažba, modré koberce, modré dekorační látky, modré nádobí, modré přístroje. Mělo to i kulturní souvislosti: modrý život, Rapsody in Blue, blues, modrý pokoj Jaroslava Ježka. Vrcholem měly být modré okenní tabulky. K tomu naštěstí nedošlo. Oženil jsem se, přestěhoval. A manželka mi monochromatičnost rozmluvila (přesněji: zakázala).

Nadšení u mě vyvolal nápad architekta Rampicha v jeho RAMBLOGu Hitparáda hnusných hradeb ZDE. Vyzval čtenáře, aby posílali fotografie ošklivých plotů. A za nejhnusnější plot slíbil knihu. Nezastírám, že je to projekt kontroverzní: však také už se ozval čtenář, kterému se strašně líbí hradba z betonových tvarovek, na nichž jsou jako dekor vyznačeny jakoby různě šišaté kameny vyspárované tmavě šedým cementem. No, proti gustu žádný dišputát.

S fasádou mého domu mi nikdo neporadil, ani nevyslovil názor. Přišlo jen pár mailů. Zvítězilo dřevo: mimochodem, dřevěné fasády jsou hlavním tématem prosincového čísla časopisu Dům a zahrada, které vyšlo 15. listopadu.

A jako u bohoslužby na závěr ohlášky:

Potřebujete poradit se zahradou? Zahradní architektka Lenka Vyhnálková z ateliéru LIVING IN GREEN vám poradí ZDARMA a ještě můžete za zajímavý dotaz vyhrát knihu.

align: left