Proto při plánování schodiště už dopředu uvažujme i o jeho nasvětlení, a to tak, aby bylo dobře vidět na každý stupeň a nikde nevznikaly matoucí stíny.

Pestrý výběr

Tvar a umístění světla vybíráme s ohledem na celkovou koncepci schodiště. Nejjednodušší variantou, kterou lze snadno instalovat i dodatečně, je stropní závěsné nebo přisazené svítidlo. Zvolit můžeme i nástěnná světla. Přestože je instalujeme od 190 cm výše, tvar vybíráme zaoblený, nevhodné jsou ostré hrany, o které by se uživatel mohl poranit. Efektně působí typy svítidel vytvářející nepřímé osvětlení, díky tvaru stínítka totiž můžeme na stěně získat nejrůznější světelné obrazce. Při rekonstrukci či novostavbě můžeme použít speciální zápustné modely s asymetrickým vyzařováním. Světlo svítí podle našich požadavků, zpravidla dolů nebo dolů a do strany, takže uživatel dobře vidí na schodišťové stupně, přitom není oslňován. Tento typ svítidel se instaluje jen několik centimetrů nad schodišťové stupně.

Není pro netopýry

Neomezená délka a možnost tvarování takzvaných lankových systémů předurčují možnost jejich využití i v atypických prostorách. Schodiště tedy není výjimkou. Systém sestávající z lanka a svítidel, která se k němu přichycují, je k dispozici ve dvou variantách. Zastaralejší funguje na běžném principu, to znamená, že se hodnota přiváděné elektřiny do lanka snižuje pomocí transformátoru z 230 V na 12 V nebo 24 V. Tento rozšířenější způsob je vhodný zvláště na kratší úseky. Hodnota proudu se totiž v určité vzdálenosti snižuje, a tak je nutné pro jeho zvýšení systém doplnit o další transformátor. Ten je ale v některých situacích nesnadné umístit tak, aby nepřekážel nebo esteticky nenarušoval celkový dojem. Tento handicap je odstraněn jiným lankovým systémem fungujícím na odlišném principu. Lanka jsou chráněna dostatečnou bezpečnou izolací, takže není potřeba transformátor a je možné je použít v libovolné délce. Osvětlení přichycujeme v kterémkoliv místě.

Díky Edisone

Přestože Edisonova žárovka slouží už mnoho desítek let, překonána byla až nedávno, a to díky objevení LED diod. Jejich svítivost byla zpočátku pro využití v domácnosti nedostatečná, ovšem časem byla vylepšena, takže lze LED diody využít skutečně všestranně.

Speciální typy LED diod s nízkou konstrukční výškou lze totiž zabudovat do schodišťových stupňů. Získáme působivý efekt, přitom samotná světla mají velmi nízkou spotřebu elektrické energie, dlouhou životnost a takřka nulovou poruchovost. Schodiště můžeme také osvětlovat nepřímo, a to pomocí profilů se sulfitovými žárovkami, které se instalují dospod stupně. Nejsou vidět, vyzařuje jen jejich světlo.

Obecně platí, že k osvětlení komunikačních prostor volíme zdroje světla, které začnou svítit hned po zapnutí. Patří sem například klasické nebo halogenové žárovky. Tam, kde musíme svítit i několik hodin v kuse, volíme úsporné zdroje s elektronickým předřadníkem. Ten zamezí problikávání a zajistí rychlý start světla. Obecně není potřeba vysoký výkon, dáváme přednost světlu orientačnímu.

-zal-Foto: Delta Light, Verno Light