Zánět je základ skoro všech nemocí – cukrovky, obezity, rakoviny, artritidy. Zánět stojí i za běžnými onemocněními, jako je zánět průdušek, močového měchýře, často i nachlazení.

Jak se zánětům vyhnout?

Statistiky říkají, že až 80 % potravin, které si domů přineseme, podporuje vznik zánětu. Tak například cukr bílý, třtinový i jakýkoli jiný je skvělým základem pro zánět. Navíc může za plynatost, průjem, zácpu a obecně problémy se zažíváním. O moc lépe na tom nejsou ani všechna ostatní umělá sladidla.

Dalším strašákem je alkohol. Ten snižuje obranyschopnost vašeho organismu a rozkládá tělesné buňky. Nejenomže si nadměrnou konzumací zaděláváte na pořádný zánět, ale také rychleji zestárnete.

Špatně je na tom i lepek. Klasické těstoviny, müsli z hypermarketu nebo sušenky. To je přesně to, čemu je lepší se vyhýbat. Zkuste omezit i pečivo.

Pozor i na olej. Pokud se chcete zánětům vyhnout, používejte jedině olej olivový. Všechny ostatní obsahují nezdravý poměr omega-6 a omega-3 mastných kyselin, a vznik zánětu naopak podpoří.

Potraviny v plechovkách zkuste vyřadit úplně. Rozhodně uděláte lépe, když třeba zeleninu koupíte čerstvou nebo mraženou. A o moc lépe na tom nejsou ani dochucovadla typu kečup, salátové dresinky. Také namíchané kořenicí směsi zkuste vynechat. Kupte každé koření zvlášť a směs si můžete sami jednoduše namíchat.

www.ireceptar.cz