Takové pečené brambory určitě nevynechávejte. Pomáhají snížit krevní tlak, protože obsahují hodně draslíku. Snižují riziko mrtvice a dalších srdečních nemocí. Tuňák z konzervy nebo klidně čerstvý obsahuje velké množství omega-3-mastných kyselin, které snižují riziko srdečních chorob. Dejte si dvě porce týdně a uvidíte.
Neopomíjejte rajčata
Ta obsahují hodně draslíku, vitaminů A a C. Naopak třeba lesní plody obsahují vlákninu, která podpoří trávení, a tím sníží hladinu cholesterolu. Nejlepší na krevní tlak a celkově cholesterol jsou prý borůvky.
Jedno jablko denně je základ v boji proti cholesterolu. Obsahuje antioxidanty, které podporují zdravou buněčnou funkci. A když ho zkombinujete s ořechy, třeba pekanovými, nic nezkazíte. Ba naopak.
Nenáviděná kapusta
Obsahuje draslík, vlákninu, antioxidanty, hořčík. Kapustu mnoho z nás nemá rádo, právě kvůli vzpomínkám na školní jídelny. Dá se ale připravit i chutně a je to skutečný bojovník za zdravé srdce. Obecně podobně funguje veškerá košťálová zelenina jako zelí nebo růžičková kapusta.
A co vejce a cholesterol?
www.mojezdravi.cz