Oblečte svůj dům či byt do teplejšího kabátu

Pokud chcete ušetřit za vytápění, nemusíte doma zatahovat kohoutky na topení a i v létě nosit svetr. Zvažte spíše zateplení svého bytu či domu. Snížit úniky tepla můžete například tepelným zaizolováním obvodových stěn. Takto lze ušetřit 30 až 45 % z celkových nákladů na topení. Součástí zateplení bývá i nová fasáda. Díky ní zvýšíte hodnotu svého domu či bytu nejen po funkční, ale i estetické stránce.

Zateplovat nemusíte jen stěny. Únikům tepla je možné zabránit také vhodným obložením stropů či novou střešní krytinou. Vnitřní izolace uvítají především obyvatelé historických nebo památkově chráněných budov. Příslušný odbor městského či obecního úřadu by jim kvůli ceněným fasádám mohl zamítnout vnější obložení.

Tip pro všechny spořivé:

Zateplením obvodových zdí o tloušťce 30–40 cm 10centimetrovou izolací, výměnou oken a balkonových dveří můžete za rok ušetřit přibližně 22 tisíc Kč za vytápění. Další peníze lze uspořit díky nejrůznějším slevovým a věrnostním programům. Například největší stavební spořitelna na našem trhu, Českomoravská stavební spořitelna, odměňuje své zákazníky prostřednictvím tzv. Karty klienta. Ta nabízí celou řadu slev právě na služby spojené s rekonstrukcí.

Další tipy – výměna oken či nový kotel

Je dnes již známá věc, že nová okna dokážou uspořit značnou část peněz za vytápění. Ta může dosáhnout až 25 % nákladů za energie. Nejen to však šetří vaši peněženku. Mezi další cesty, kudy může unikat drahocenné teplo, patří i nedostatečně těsnící dveře nebo garážová vrata. Zvažte proto jejich výměnu za nové.

Až pětinu nákladů na energie můžete také ušetřit, pokud instalujete nový topný systém. Ten mívá větší účinnost spalování, snáze se ovládá a udržuje. Navíc lze podle potřeby regulovat teplotu díky ventilům a termostatickým čidlům. Pokud si pořídíte tepelné čerpadlo, budete při vytápění nezávislí na vnějších zdrojích energie, ale i ohleduplnější k životnímu prostředí. Čerpadla totiž neznečišťují ovzduší.

Vytápět svůj dům či byt můžete i díky přírodním zdrojům energie. Stačí si pořídit dostatečný počet slunečních kolektorů na střechu. Ty vyrobí energii pro celou vaši domácnost. Jejich výhodou jsou téměř nulové náklady na provoz, snadná údržba a šetrný přístup k životnímu prostředí. Dům či byt s kolektory získává i vyšší hodnotu na trhu nemovitostí.

Tip pro spořivé:

Zateplením obvodových zdí o tloušťce 30–40 cm 10centimetrovou izolací, výměnou oken, balkonových dveří i kotle na ohřev vody můžete ročně ušetřit přibližně 27 tisíc Kč. Pokud si potřebujete ověřit, zda a kolik uspoříte vy sami, využijte nejrůznějších kalkulaček. Speciální Eko kalkulačku, zaměřenou právě na úspory spojené s rekonstrukcí, výši investice i její návratnost, nabízí na svých webových stránkách www.cmss.cz i Českomoravská stavební spořitelna.

Když chybí peníze...

Také byste chtěli ušetřit, ale chybí vám peníze na modernizaci nebo rekonstrukci domu či bytu? Jednou z cest, jak financovat zateplení, nákup nového topného systému, kolektorů, střešních krytin, oken či dveří, jsou úvěry ze stavebního spoření. Jejich úroky se momentálně pohybují na své historicky nejnižší hranici. Českomoravská stavební spořitelna kromě výhodného úročení nabízí i možnost zvolit si dobu a výši měsíčních splátek podle potřeb klienta a mimořádné nebo předčasné splacení zdarma.