Také se vám to pravidelně rok co rok stává? Po velikonočním pondělku zbývají na míse nejen naše malovaná vejce, ale do lednice či špíže přibyl ještě navíc plný košík vykoledovaný našimi potomky. A pak se nám vajíčka promění v noční můru. Nemáme to srdce je vyhodit, ale loupaná, natvrdo vařená vejce nám už druhý den budou lézt krkem. Brzy se nám v mysli zahnízdí otázka: Kam s nimi? Můžeme začít studenou mísou Mísa plněných vajec 8 vajec, 15 dkg másla, 3 lžíce sardelové pasty nebo 1 sklenička strouhaného falešného lososa či 1 konzerva drůbeží paštiky, okurka, kaviár, paprika, sůl citrónová šťáva. Oloupaná, natvrdo vařená vejce podélně rozpůlíme, bílky mírně osolíme a dole seřízneme, žloutky vyjmeme, rozdělíme na tři díly, rovněž tak máslo. Žloutky utřeme se změklým máslem a se sardelovou pastou nebo s lososem, případně s paštikou do pěny. Pěnu pak ochutíme dle vlastní fantazie a posléze nastříkáme sáčkem do půlek vajec. Povrch ozdobíme kaviárem, kolečky papriky nebo kolečky okurky. Pak by mohla přijít na řadu polévka, například z Podkrkonoší Kulajda 30 dkg oloupaných brambor, 4 dkg sádla, 4 dkg hladké mouky, 4 vejce vařená natvrdo, 1 hrst sušených hub, 1/4 l kyselého mléka, biokysu nebo kefíru, případně podmáslí, čerstvý, sušený nebo sterilovaný kopr, kmín, ocet, sůl. Nejprve dáme vařit asi do 2 l vody brambory se solí a kmínem a s nadrobno rozlámanými houbami. V mixéru rozsekáme nadrobno kopr s kyselým mlékem nebo s kefírem, podmáslím či s biokysem a s hladkou moukou. Směs vlijeme do vroucí vody s uvařenými bramborami a s houbami, společně ještě asi 20 minut povaříme. Vejce uvařená natvrdo oloupeme, nakrájíme na kolečka a vložíme do polévky přímo na talíři. K hlavnímu chodu Vaječné řízky 8 vajec vařených natvrdo, 1/4 kg strouhanky, 1/4 kg hladké mouky, 2 dl mléka, 2 syrová vejce, sůl, olej na smažení. Vejce vařená natvrdo oloupeme, přeřízneme na poloviny a osolíme. V hlubokém talíři nebo misce rozšleháme syrová vejce s mlékem a s hladkou moukou a vytvoříme vláčné těstíčko. Vejce vařená natvrdo namočíme do těstíčka, pak obalíme ve strouhance. Smažíme na rozpáleném oleji dozlatova. Podáváme s vařenými bramborami a s hlávkovým salátem. Vaječné hody můžeme zakončit čajovým pečivem Věnečky z vařených žloutků 15 dkg tuku na pečení nebo másla, 10 dkg moučkového cukru, 25 - 30 dkg hrubé mouky, 2 vařené žloutky, 2 syrové žloutky, vanilkový cukr, strouhaná citrónová kůra. Uvařené žloutky prolisujeme sítem. Máslo utřeme do pěny, přidáme cukr, syrové i vařené žloutky, vanilkový cukr, citrónovou kůru a mouku. Zpracujeme těsto, vyválíme je asi na 2 - 3 mm silný plát. Dvěma různě velkými kruhovými formičkami nebo skleničkami vykrajujeme věnečky. Přendáme je na vymazaný plech, potřeme vejcem a posypeme jemně usekanými oříšky nebo barevným kandovaným ovocem. Pečeme ve středně teplé troubě. A pokud ani teď nemáte ještě všechna vejce využitá, zkuste třeba klasický bramborový salát, který kvůli zdraví tentokrát zahustěte místo majonézou zakysanou smetanou. -daš-