Výhodou obkladů je jejich tvrdost a odolnost, nenasákavost a snadná údržba. Také pořizovací částka není zcela zničující, vezmeme-li v úvahu, že je na stěny instalujeme na následující pěknou řádku let.

Barevnost

Moderních směrů je v současné době několik. Preferujete-li minimalistické pojetí interiéru, pak jsou nabízeny obklady v neutrálních odstínech, tedy zemitých barvách, např. tmavě a světle hnědá, kávová, černé odstíny, tj. antracit, temně černá, odstíny bílé, šedé ad. Na první pohled se mohou zdát tyto barvy až nudné, ale čas prověřil, že právě ony se neokoukají.

Dalším směrem jsou přírodní motivy, tedy věrné napodobeniny nerostů. Oblíbený je travertin, břidlice, opuka, žula aj. Nabízeny jsou také obklady výrazných odstínů, které v moderním interiéru mohou působit velmi efektivně, počítejte ovšem s tím, že se časem mohou omrzet. Podobně jako nejrůznější dekory, které výrobci obkladů i dlažeb každoročně chrlí ze svých výrobních pásů.

Nadměrné velikosti

Díky nejmodernějším technologiím je už možné vyrobit obklady (i dlažbu) úctyhodných rozměrů. Vezmeme-li v úvahu, že ještě před několika lety byly běžně nabízeny rozměry 20 x 20 cm a dnes to je standardně 60 x 60 cm, 80 x 80 cm, je to skok opravdu velký. Prozatím největší dlaždice, které je na českém trhu možné zakoupit, mají úctyhodný rozměr 100 x 300 cm. S nadměrnými rozměry samosebou přichází určitá rizika, spojená s pokládkou. Tu by vždy měl dělat proškolený odborník, zároveň je nutné použít speciální lepidla, která váhu dlaždice udrží.

Dáte-li přednost velkoformátovým obkladům, pak výhodou je jejich možnost kombinace v nejrůznějších rozměrech. Většina prodejců je totiž schopná obklady nařezat do požadovaného formátu. Výsledek působí efektně. Představte si kombinaci velkých formátů s menšími, ovšem pozor, ne s listelami či bordurami, které patří minulosti. Rozměry by měly být opticky přizpůsobeny. Nejste-li si jisti výsledkem, pak vám v každé prodejní galerii rádi připraví vizualizaci, abyste se sami o vzhledu přesvědčili.

Mozaika

Už před mnoha lety vytvářeli lidé skládáním malých kamenných dílků překrásné obrazce, aby jimi zkrášlili své prostředí. Největšího rozkvětu tato výtvarná díla dosáhla v období antiky, raného křesťanství a v Byzanci. Mozaika je v kurzu dodnes. Její funkce se po staletí nezměnila, stále je především ozdobou prostředí, ve kterém žijeme. Už se ale neskládá jen z obyčejných kamínků, ale k výrobě mozaiky se používá keramika, sklo, mramor ad.

Při rozhodování, kterou variantu zvolit, je třeba zohlednit funkční i estetická fakta. Z přírodních kamenů se nejčastěji vytváří samostatný dekor a zasazuje se do větších ploch, ojediněle se používají dekory velkých formátů, které lze použít pro celou místnost. Obecně platí, že mozaiky z přírodních kamenů jsou velmi drahé, a to nejen díky samostatné surovině, ale také kvůli zpracování, které se provádí ručně.

Častěji se v obchodech setkáme s mozaikami z keramiky či skla. Kostky o rozměru cca 2 x 2 cm se lepí na speciální mřížku o rozměru cca 30 x 30 cm, která je pružná, čímž dovoluje aplikaci nejen na zcela rovný povrch. Můžeme ji tedy nalepit na panel vany, police apod.

Nic nezkazíte, použijete-li:

  • velkoformátové obklady, ty můžete nechat nařezat na menší formáty a vzájemně kombinovat
  • neutrální barevnost, která se neomrzí
  • mozaiku

-zal-

Foto: www.thinkstock.cz, www.isifa.cz, Bigtile