Plíseň sněžná je houbovité onemocnění, které má negativní vliv na stav vašeho trávníku. Rozsahu poškození si často všimnete až na jaře, kdy zmizí poslední sníh. Pokud se chcete plísně sněžné zbavit, je nejdůležitější dodržovat prevenci. A s ní můžete začít na podzim.

Kdy se plísni daří?

Plíseň sněžná napadá všechny druhy trávníků, ale také porosty obilovin. Šířena je zejména osivem, proto trávník zakládejte pouze z certifikovaného a kvalitního osiva. Nezapomínejte na to, že plíseň přežívá i ve zbytcích rostlin.

Prevence v podobě důsledného hrabání a sekání je důležitá. Onemocnění může vzniknout kdykoliv, houbě se daří zejména v předjaří. Nejvíce se šíří pod sněhovou pokrývkou v době, kdy není půda úplně zmrzlá. Její rozvoj podporují vlhko a nedostatek vzduchu.

Jak plíseň sněžnou poznáte?

Napadení trávníku plísní sněžnou poznáte jednoduše. Plíseň tvoří nejprve drobné chomáčky, ty se rozrůstají a propojují. Rozšiřuje se v typicky ohraničených kruhových mapách, které se postupně zvětšují. Tráva je nejprve bělavě zbarvená, později můžete pozorovat drobné pavučinky.

Nejprve napadá listy, později jde do kořenů. Ty začnou uhnívat, později dochází k sesychání celých rostlin a jejich odumírání.

Zdroj: Youtube

Jak se plísně zbavit?

Na plíseň sněžnou se často přichází až na jaře, a to je pozdě. V tuto chvíli se můžete pokusit zabránit šíření plísně použitím fungicidního přípravku v několika opakováních. Na jaře je vhodné komplexní ošetření. Trávník důsledně vyhrabejte a odstraňte odumřelé traviny i s kořeny. Trávník poté provzdušněte. Zničená místa zryjte a přidejte kompost. Povrch utlačte. Vysejte nové osivo. Pro jistotu můžete použít i fungicidní přípravek.

Nezapomínejte na prevenci

Nejlepší obranou je prevence – a tou je použití kvalitního osiva, příprava pozemku a důsledná péče. Trávník sejte do dobře provzdušněné půdy. Nezapomínejte na pravidelné sekání trávníku – případné zbytky trávy důkladně vyhrabejte. Péči mu věnujte zejména na podzim.

Před příchodem zimy je důležité, aby byl povrch trávníku čistý – bez listí. Nezapomeňte ani na poslední sekání trávy před vegetačním klidem. Vertikutaci lze provádět dvakrát ročně. Nezapomínejte ani na občasné ošetření vhodnými přípravky.

zdroj: zahrada.cz, pestovani.cz