Světově proslulého fotografa s významným architektem spojovalo přátelství, a tak mohly vzniknout i zajímavé snímky, které jsou aktuálně k vidění na výstavě Josef Sudek/Otto Rothmayer: Návštěva u pana kouzelníka v pražském Uměleckoprůmyslovém museu. Název výstavy není náhodný, skutečně si tu budete připadat jako na návštěvě. A proč u pana kouzelníka? Přesně tak se Sudek o Rothmayerovi vyjádřil.

Díky snímkům se mimo jiné obrazně přenesete na Pražský hrad. Rothmayer totiž byl nejprve žákem a později také pokračovatelem architekta Josipa Plečnika, s nímž spolupracoval na rekonstrukci částí Pražského hradu, později také sám (mimo jiné navrhoval i některá zařízení pro interiér hradního bytu prezidenta Masaryka). Pak se „stavíte“ v architektově břevnovské vile a zejména na jeho kouzelné zahradě, která se stala tématem mnoha Sudkových fotografií. Kromě jiného lze vidět rovněž prototypy architektova jedinečného zahradního nábytku a také řadu předmětů a děl Sudkových a Rothmayerových přátel.

Tip navíc: Příště zase můžete navštívit Rothmayerovu břevnovskou vilu, patří mezi objekty Muzea města Prahy. Nebo Ateliér Josefa Sudka na pražském Újezdě, který dnes funguje jako komorní výstavní síň.