Tradiční výstava motýlů je jako magnet, baví dospělé i děti. Navíc se průběžně obnovuje, kukly 5500 motýlů několika desítek druhů putují z motýlí farmy ve Velké Británii do Botanické zahrady hl. města Prahy v Troji postupně.

Tipy kurátorky

Z mnoha krásných křídel zmiňme například jedovaté zástupce rodu Heliconius, které se líbí také kurátorce výstavy Evě Smržové. „Letos mě osobně velmi potěšily kukly droboučkého motýla Aeria eurimedia, který je blízce příbuzný s průsvitnou babočkou Methona confusa, pochází ze Střední Ameriky a bude nejmenším exemplářem naší výstavy. Na rozdíl od většiny běžných návštěvníků, kteří obdivují velké a pestré motýly – například Morpho nebo Caligo, mám ráda právě drobnější druhy, mezi něž se řadí i rod Heliconius,“ uvádí odbornice.

Z dalších lákadel možná budete obdivovat i motýly rodu Charaxes, kteří patří k nejrychlejším. Raritou se stane i noční motýl Attacus atlas, jeden z největších motýlů na světě, s rozpětím křídel až 25 cm. A kdybyste na něj neměli štěstí, protože žije jen několik dnů, prohlédněte si jeho anatomický model (najdete ho nad tropickým jezírkem). Více o výstavě se dozvíte zde.