Nemusíte patřit mezi ekology, a přesto si můžete doma vyrábět prací prostředky. Třeba už jen proto, že budou šetrnější k přírodě. Také omezíte množství obalů, které po sobě každodenně zanecháváte. Ještě ušetříte a jejich výroba je opravdu rychlá.

Další výhody

Neobsahují přebytečné chemické látky a suroviny, které pro výrobu potřebujete, se v přírodě dobře rozkládají. Budete přesně vědět, čím perete. A výsledek se dá srovnat s průmyslově vyrobeným pracím prostředkem.

Vyzkoušeli jsme

O tom, že je výroba pracího prášku snadná, jsme se sami přesvědčili na workshopu Biooo Akademie. Workshop doporučujeme všem, kdo se chtějí dozvědět i něco víc, například jak omezit vznik mikroplastů při praní, co je greenwashing, z čeho se skládá běžný komerční prací prostředek, k čemu jsou dobré mýdlové ořechy a čím je v Čechách můžete zadarmo nahradit a jiné informace. Přehled workshopů ze světa přirozeného životního stylu najdete zde.

Co budete potřebovat

  • Prací sodu neboli uhličitan sodný
  • Tuhé mýdlo (například takzvané Marseillské, nebo olivové, či žlučové, s jelenem…)
  • Perkarbonát sodný (bělič a odstraňovač skvrn, dezinfikuje)
  • TAED (aktivátor perkarbonátu sodného, abyste mohli dobře vyprat i při nižších teplotách)
  • Éterický olej (může, ale nemusí být)

Jak na to

Prací prášek na barevné prádlo: Nastrouhejte najemno 60 g tuhého mýdla a smíchejte ho se 400 g prací sody, případně lze přidat éterický olej, u něhož si vyberete vůni podle svých preferencí.

Prací prášek na bílé prádlo: Nastrouhejte najemno 60 g tuhého mýdla, odvažte 400 g prací sody, 190 g perkarbonátu sodného a 10 g TAEDu. Poctivě promíchejte a případně přidejte pár kapek zvoleného éterického oleje. Orientční cena: 33 Kč za prášek na barevné prádlo, 48 Kč za variantu na bílé.
V obou případech platí: Používá se 1 vrchovatá lžíce na jedno praní (v případě silně znečištěných oděvů a tvrdé vody lze dávku zdvojnásobit). Prášek se doporučuje přidávat do bubnu pračky pro praní od 30 °C výše.

Mýdlový sliz (náhrada za prací gel): Nastrouhejte 100 g tuhého mýdla, opět najemno, a rozmíchejte ho v 0,5 litru horké vody. Musí se rozpustit. Potom postupně přisypávejte 150 g prací sody, stále míchejte, nakonec přilijte 4,5 litru horké vody. Běžně se doporučuje na jedno praní použít asi 250 ml rovnou do bubnu (silně znečištěné prádlo či tvrdá voda chce více). Orientační cena: 46 Kč.

Tip navíc: aviváž za hubičku

Kupte si litr octa, smíchejte ho s litrem převařené, případně destilované vody, případně přidejte pár kapek éterického oleje (nemusíte) a máte aviváž skutečně za hubičku. Ocet změkčuje prádlo, působí antibakteriálně, dezinfikuje pračku a pomáhá s odbouráváním vodního kamene.
A kdyby vám šlo jen o vůni, pak éterický olej nakapejte na čistý kapesník, který vložíte do bubnu pračky společně s prádlem.

Zdroj: Biooo Akademie, Tropikalia