Zatímco pračka dávno patří do běžné výbavy domácností, o sušičkách se to ještě říci nedá. Ale kdo chce komfort a je ochotný si za něj připlatit, už se asi dlouho rozmýšlet nebude. Navíc obchody nabízí také řešení pro lidi, kteří doma nemají prostor na dva spotřebiče.

Komu se hodí

Potýkáte se doma s vysokou vlhkostí a tvorbou plísní? Jste alergici a razance letošní pylové sezony vás přesvědčila, že jen užívat léky nestačí? Začali jste více sportovat a potřebujete rychle usušit outdoor vybavení? Nebo zkrátka chcete trávit volný čas spíše zábavou než praním a sušením prádla? Důvodů k nákupu sušičky se vždycky najde dost.

Jednou z největších výhod pračkosušičky je, že při porovnání dvou spotřebičů odpadá přendávání prádla z jednoho do druhého. Také pořizovací náklady na jeden spotřebič jsou výrazně nižší než na dva.

Aby se k vám vešla

S omezeným prostorem v bytech výrobci počítají, kromě tradiční hloubky 60 cm se prodávají i pračkosušičky ve slim verzi, s menší hloubkou. Pračku se sušičkou vybírejte podle kapacity prádla, spotřeby elektřiny a vody, počtu otáček, hlučnosti, zajímavých funkcí a dalších parametrů.

Nespěchejte, porovnávejte

Mnoho informací prozradí už energetický štítek pračkosušičky, proto se ho vyplatí číst opravdu pečlivě. Například zvlášť se uvádí energetická třída pro praní a zvlášť pro praní+sušení (jakmile se mrknete jen na tyto údaje, je jasné, že pračkosušička plnící obě funkce je skutečně solidní žrout elektrické energie - v porovnání se samostatnými spotřebiči). A když se podíváte na spotřebu vody a opět porovnáte praní kontra praní+sušení, ani tehdy patrně nebudete jásat nadšením.

Ale mnohem lepší přehled získáte, když srovnáte parametry více pračkosušiček, například z pohledu (nejen) nákladů na energie za 10 let najdete informace o asi 30 spotřebičích zde.

S čím počítat dopředu

Pračkosušičky můžou jen prát, nebo po praní navázat sušicím cyklem, případně pouze sušit prádlo. Obecně se uvádí, že prací parametry jsou srovnatelné s běžnými pračkami, naopak větší rozdíly se nedají přehlédnout u sušení. Zaplněná pračkosušička najednou nikdy nevysuší vše, co se vypralo. Například 1 až 2členná domácnost užije spotřebič se 7 kg prádla pro praní, který najednou vysuší cca 4 kg.

Nutnost dvou sušicích cyklů platí i pro spotřebiče s větší kapacitou bubnu (náš článek jsme otevřeli fotografií kombinované pračky se sušičkou Serie 6 WNG254U0BY, u níž je kapacita bubnu pro praní 10 kg a pro sušení 6 kg). Nebo byste museli zbytek mokrého prádla sušit na sušáku jako dřív. Případně lze spouštět poloprázdnou pračku, nicméně z pohledu úspor to není zrovna dobrý nápad.

5 poznámek navíc

  • Jste-li zvyklí často prát objemnější kusy prádla, potřebujete pračkosušičku s vyšším počtem otáček. Výrobek s otáčkami nad 1200 dokáže odstranit většinu zbytkové vlhkosti i u velkých kusů, více je lépe.
  • Přestože je ošidné paušalizovat, sušení neslibuje vždy takovou dokonalost jako samostatná sušička (méně programů, prádlo může být více pomačkané), praní je při porovnání se samostatnou pračkou srovnatelné.
  • Mezi nejžádanější funkce pračkosušičky patří odložený start, rychlý program a parní program.
  • Modernější modely jdou s dobou a lze je ovládat i prostřednictvím aplikace stažené do mobilu.
  • Nikdy nevíte, co se stane za pár let. Pokud bude za pár let nutné volat opraváře a nepůjde o banální závadu, dočasně nebudete moci využívat vlastně dva spotřebiče.

Zdroj: dTest, Spotrebitelov.cz