Festival začíná už příští pondělí a potrvá až do 22. května. V týdnu vás čeká celá řada doprovodných akcí, o víkendu se zpřístupní objekty a prostory, do nichž se jinak běžně nedostanete.

Otec moderny

Letošní ročník festivalu vám připomene také některá významná jubilea. Například od narození slovinského architekta Josipa Plečnika, jenž byl řadu let u nás jako doma, v lednu uplynulo 150 let. Od 16. do 30. května vás zveme na výstavu na náměstí Jiřího z Poděbrad, kde uvidíte jeho „šuplíkové“ (nerealizované) projekty v Lublani. Ve středu proběhne koncert v kostele Nejsvětějšího Srdce Páně na Vinohradech, což je patrně nejznámější Plečnikova stavba v našem hlavním městě. A ve čtvrtek se tento architekt stane hlavním tématem přednášky v auditoriu Collegium Maximum na Právnické fakultě UK (tyto prostory navrhl Jan Kotěra, zakladatel moderní české architektury).

Každému podle jeho chuti

Komu nestačí koncert nebo přednáška, může zavítat třeba v úterý na panelovou diskuzi do klubového domu Autoklubu ČR, ta se bude věnovat tématům spojeným s historií a budoucností objektů zasvěcených sportu. A z řady komentovaných procházek zmiňme například putování po pražských mostech nebo poznávání sochařského umění Zbraslavi.

Co dělat o víkendu

V sobotu 21. 5. a v neděli 22. 5. dost možná nebudete vědět, kam se vypravit dříve. Právě tento víkend patří 101 běžně nepřístupným budovám a prostorům. Když budete v Libni okukovat zmiňovanou sokolovnu, stavte se také v nedalekém kostele sv. Vojtěcha, postaveném ve stylu secese. Patrně budete dlouho vzpomínat, kde jinde u nás jsou k vidění církevní secesní památky v tomto stylu, není to obvyklé. Nebo zamiřte na Václavské náměstí, do paláce Adria od architekta Pavla Janáka v Jungmannově ulici (kousek od dolní části Václavského náměstí). Nedaleko odsud se rovněž nachází kubistický dům Diamant (nároží ulic Lazarská a Spálená).

Pozapomenuté jméno, slavné stavby

V dubnu jsme si připomněli 200 let od narození architekta Vojtěcha Ignáce Ullmanna. Ale ne každému se při vyslovení jeho jména okamžitě vybaví, co všechno nám tento průkopník novorenesance zanechal. Víte, že navrhl také dnešní budovu Akademie věd na Národní třídě (v 19. století šlo o objekt spořitelny) i poblíž stojící palác Lažanských, se slavnou kavárnou Slavia? Ale soutěž o projekt na budovu Národního divadla, stojící naproti, nevyhrál.
Tam se samozřejmě můžete podívat jindy, v rámci festivalu vás zveme k prohlídce bývalé Vyšší dívčí školy ve Vodičkově ulici. Proč? Protože právě tu Ullmann navrhoval v době, kdy původně doufal, že se bude věnovat projektu „Zlaté kapličky“. Nutno podotknout, že tento objekt dodnes patří k nejkrásnějším pražským školám.

Hodí se vědět

  • Za vstup do zpřístupněných budov se neplatí, ani se nemusíte předem registrovat. S jedinou výjimkou, do Thunovského paláce se bez registrace nedostanete.
  • Majitelé budov se do festivalu zapojili dobrovolně. Většina objektů bude otevřená celý víkend, od 10 do 18 hodin, nicméně to neplatí pro všechny, raději si to ověřte na webu pořadatele, než se někam vypravíte.
  • Některé doprovodné akce také vyžadují registraci, případně pořízení vstupenky.

Všechno podstatné včetně detailního programu festivalu zjistíte na www.openhousepraha.cz.