Díky Dnu vzniku samostatného československého státu má mnoho z nás o den volna navíc, který je jako stvořený pro nové zážitky. Ty vás stoprocentně čekají i v našem hlavním městě. Kam se podívat a ušetřit?

Budova Nové radnice na Mariánském náměstí byla postavená v duchu secese počátkem 20. století, autorem je architekt Osvald Polívka a mimo jiné zde můžete obdivovat výzdobu sochařů Mařatky, Suchardy a Šalouna. Kromě prohlídky je připravený naučně zábavný program rovněž pro děti.

Škodovy salonky najdete ve Škodově paláci v Jungmannově ulici, který vznikl díky návrhu architekta Pavla Janáka.

Velkým lákadlem je nově zrekonstruovaný Clam-Gallasův palác, stejně jako prostory, kde primátor hlavního města Prahy přijímá vzácné návštěvy. V těchto případech je však nutná rezervace a vypadá to, že kapacita je už obsazená. Nicméně můžete zkusit štěstí, když se někdo s rezervací nedostaví.

Po dvouleté přestávce se veřejnosti znovu otevře další secesní klenot, Obecní dům (viz hlavní foto). Zákon o vzniku samostatného československého státu byl totiž přijatý právě zde, v Grégrově sále, už to bude 104 let. Kromě něj se podíváte i do mnoha jiných prostor, například do historické cukrárny, salonku Boženy Němcové nebo do Primátorského sálu, který zdobí výtvarné počiny slavného malíře Alfonse Muchy.

Výjimečná je rovněž možnost návštěvy Lichtenštejnského paláce, který slouží naší vládě k reprezentačním účelům. Najdete ho nedaleko Karlova mostu a jeho historie sahá až do poloviny 16. století. Postupně prošel několika proměnami, barokní vzhled byl v 19. století nahrazený klasicistní fasádou (kromě vstupního portálu).

Za prohlídku stojí také Valdštejnský palác a přilehlé zahrady. Za to patří dík vévodovi Albrechtu z Valdštejna, jehož zásluhou palác i zahrada v 17. století vznikly. Objekt dnes využívá Senát ČR, stejně jako Kolovratský palác, i ten si můžete prohlédnout. V 19. století ho hrabě Zdeněk Kolovrat Krakovský nechal přestavět a interiéry získaly novobarokní ráz.

Zdroj: Prague.eu, Kudyznudy.cz