Na terase či v zahradě oceníte především účelné, spolehlivé a komfortní osvětlení.

Cílená světla

Zahradní osvětlení nemá jen praktický význam. Správně aplikovaný tok světla pomůže zdůraznit styl a umocnit atmosféru. Snažte se nasvítit dominantní místa, která chcete podpořit a upozornit na jejich atraktivitu. Zvažte, zda jsou zvolené rostliny natolik zajímavé, že si celonoční osvětlení zaslouží. Vždy mějte na paměti, jaký typ zahrady máte, a podle toho také volte osvětlení. Keře se podsvěcují, umísťují se pod ně svítilny s rozptýleným světlem. Jestliže chcete upoutat pozornost na určité místo, sáhněte po bodovém osvětlení. Na skalky, vřesoviště nebo do japonských zahrad s bambusem či japonským javorem dejte reflektory. Mohou být buď otočné, nebo zapuštěné přímo v zemi.

Vhodná svítidla

Na osvětlení venkovního prostoru či zahrady myslete už od počátku. Ve vybudované zahradě už budete limitováni výsadbou a musíte si dát pozor, abyste ji neponičili. Pokud se ale rozhodnete osvětlit vzrostlou zahradu, obraťte se na odborníky. Získáte návrh na míru a instalace svítidel se ujmou specialisté. Zvažte, kde by mělo být vidět lépe a v jaké intenzitě. Lampy patří hlavně na terasy, pergoly nebo zahradní cestičky. Do zahrad se často používají klasické sloupkové lampy. Ve starých zahradách se vzrostlými stromy se mohou dobře vyjímat lucerny, které můžete umístit do výšky dvou metrů. Pamatujte také na příjezdovou cestu, pokud není v dosahu veřejného osvětlení. Osvětlení můžete zapustit přímo do dlažby. Zahradu máte, ale elektřinu ne. Nevadí! Sáhněte po solárním osvětlení. Nevyžaduje výkopové práce ani úpravy terénu, nainstalujete ho snadno a rychle. A ještě ušetříte za elektrickou energii.

Kam použít jaké osvětlení:

  1. Reflektor zapuštěný v zemi nebo těsně u země s halogenovou žárovkou osvětluje úzkým a ostrým kuželem menší plochy a výrazné body v zahradě.
  2. Reflektor zapuštěný v zemi s výbojkou svítí nahoru a ponoří listí do svěžího bílého světla. Listy září smaragdově zelenou barvou.
  3. Nízká stojací lampa svítící dolů slouží k dobré orientaci na cestách a zpevněných plochách.
  4. Reflektor na zemním bodci se dá podle potřeby rychle a snadno v zahradě přemístit a namířit na nový objekt. Je proto vhodný do záhonů a na břehy vodních ploch, jejichž podoba se mění v závislosti na vzrůstu a době kvetení rostlin.
  5. Světlo zapuštěné do schodových stupňů po obou stranách schodiště nebo na podestách zajistí bezpečnou chůzi po schodech.
  6. Světlo zapuštěné ve zpevněné ploše venkovního posezení pomáhá orientaci a vytváří příjemnou intimní atmosféru.
  7. Podvodní světlo v zahradním jezírku je velmi působivé při pohybu vody (vodopády, kaskády, fontány).
  8. Venkovní nástěnné světlo připevněné na stěnu domu, na opěrný sloup pergoly apod. je nezbytné všude tam, kde potřebujete dostatek světla pro večerní pobyt na zahradě.

-jop-

Foto: www.thinkstock.cz