Levandule je velmi nenáročná bylinka. Zalévat ji prakticky nemusíte, protože vydrží i velká sucha a horka. Vyžaduje i nenáročnou půdu a množit se dá na několik způsobů. Stačí trocha péče a budete mít každý rok tolik květů, že čmeláci budou odlétat úplně opilí levandulovým nektarem.

Je čas na střih

Když levandule odkvete, což je přibližně na začátku srpna (záleží na nadmořské výšce a slunci), je ten pravý čas na odstřihnutí květů. Vezměte nůžky a všechny květy ustřihněte pěkně na začátku stonků. Když budou květy sestříhnuté, pokračujte ještě jednou. Sestříhejte samotnou rostlinku. Stříhejte nad úroveň nových lístečků, které vyrašily na jaře. Nikdy nezastříhávejte levanduli až do dřeva! Už neobrazí.

Vše o Levanduli najdete zde:

Tím je péče o levanduli hotova. Rostlina takhle vydrží až do jara. Zvládne i mrazy, ale pro větší klid na duši ji můžete na zimu přikrýt smrčím. Kdo však pěstuje levanduli v květináči, měl by ji uklidit někam mimo mráz.

Na jaře pak přijde ještě jeden střih rostliny, aby zmohutněla a nepropadávala se. Opět neřezejte do dřeva.

Jak množit?

Levanduli můžete vysázet ze semínek. Ta v pařeništi předpěstujete po dobu pěti týdnů. Pak je vysázíme na záhon do sponu 30-50 cm.

Pokud ovšem už levanduli máte, můžete ji množit, a to řízkováním. Najděte na levanduli místo, kde je stonek dostatečně ohebný, ale už při přehnutí praskne. To je to místo, kde provedete řízkování. Odebraný řízek zkraťte na asi 10 cm a dejte do pudrového kořenového stimulátoru. Následně je zasaďte po přibližně 5 kusech do zahradnického substrátu, který udržujte vlhký. Řízky by měly být spíš v polostínu. Asi za pět týdnů budou mít dostatečné kořeny na výsadbu.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com