Kuchyň, pracovní deska, dřezPokud je to jen trochu možné, na materiálu pracovní desky bychom neměli šetřit. Existuje celá řada možností a ta nejběžnější a také nejlevnější je laminát. Bohužel dlouho nevydrží a pokud nám do struktury desky zateče voda (například ve spojích), materiál se zvlní a nabobtná. Nestává se to sice každý den, ale stát se to může a jediným řešením je pak výměna.

Mnohem lepší, ale také dražší volbou je umělý kámen. Barevné možnosti jsou téměř nevyčerpatelné a jeho asi největší předností je, že při poškození ho lze snadno zbrousit a opět zaleštit. Rozlévat na něm můžeme cokoliv dle libosti, protože je dokonale neporézní.

Pravé kameny jsou velice drahé a výhody umělého kamene bohužel nemají. Například žula vypadá velmi efektně, ale její cena rozhodně není vhodná pro výrazně ekonomicky uvažující domácnosti.

Umístění varné desky

Po volbě správného materiálu desky je vhodné si rozmyslet i její rozvržení. Dispozice kuchyně s ostrůvkem nebo do tvaru písmene U je vždy vhodnější, protože k sobě mají jednotlivé zóny blíž. Měli bychom uvažovat tak, že blízko vstupu do kuchyňského prostoru má stát vždy lednice, pak následuje pracovní plocha, za ní mycí centrum (dřez s myčkou), opět část pracovní plochy, varná deska a zase pracovní plocha.

Varná deska, kuchyněDůležité je ohlídat, aby po straně dřezu, ale i varné desky byla vždy pracovní plocha na odložení hrnce, na krájení atd. Dřez a varná deska nikdy nesmí být přímo u sebe a ani jedno by nemělo být v rohu.

Rozvržení skříněk

Skříňky na sklo a porcelán by měly být rozhodně ve výšce očí, pokud je dáme do části kuchyňské sestavy pod pracovní deskou, riskujeme rozbití. Kovové hrnce by měly být naopak nízko. V kuchyni ovšem nemusí být uloženo pouze to, co slouží k vaření. Nejvyšší skříňky u stropu mohou ukrývat cokoliv sezonního, pro co chodíme velmi zřídka – například vánoční ozdoby. Pokud se tedy rozhodujete, jestli by kuchyň měla být až ke stropu, rozhodně toto řešení chtějte. Jednak každý úložný prostor se v bytě hodí, také to lépe vypadá a v neposlední řadě odpadá utírání prachu z horní části (nižších) skříněk.

Správná digestoř

Většina kuchyňských sestav je dnes součástí hlavního obytného prostoru. Výkonná a tichá digestoř je tedy nezbytný základ. Představte si, že takovou mít nebudete: oběd bude cítit po celém domě a váš manžel ze sportovního přenosu v TV díky hluku také moc mít nebude. Správná digestoř by měla být schopna vyměnit vzduch v místnosti až desetkrát za hodinu.

Dobré osvětlení

Při volbě osvětlení lidé chybují nejčastěji. Nestačí osvětlit jen varné centrum. Dobré světlo by mělo být umístěno nad celou pracovní deskou. Potřebujete na práci vidět! Žijeme v době LED diod, což je obrovská výhoda, protože ty firmy vyrábějící kuchyně zafrézovávají do spodních stran horních skříněk a ty pak osvětlují desku po celé ploše. Dobrá zpráva je i to, že mají minimální spotřebu.

-jop-Foto: archiv