Popeleční středou podle obyčejů začíná období půstu. Je to čas bezmasých diet po vydatném masitém zimním hodování oslav konce roku i při lednových a únorových zabijačkách. O jarním očištění organismu věděli naši předkové své a jarní očistné diety přísně dodržovali. Pro nás je to dnes mnohem těžší vzhledem ke každodenním lákadlům, kterým jsme denně vystaveni při nákupech potravin. V konfrontaci s vystavenými úžasnými sýry, sladkostmi a uzeninami, na které se sbíhají sliny, je těžké začít si odříkat. K tomu nás často bohužel popostrčí až nějaké zažívací problémy. Naštěstí je v obchodech také v široké nabídce lákavá zelenina, takže začít se sebou něco dělat není až tak úplně nemožné. Naše odhodlání by také měly podporovat alespoň zprávy z denního tisku o nejnovějších výzkumech opět už poněkolikáté potvrzujících prospěšnost omezené konzumace masa. K předjaří by měla patřit hořká chuť zeleniny Že ke každému ročnímu období patří určité potraviny, to se nám při moderním a zejména velkoměstském způsobu života úplně vymazává z paměti. Ale naše tělo je vyžaduje – a zejména na jaře, kdy se přidává k určité přejedenosti a zimnímu stravovacímu stereotypu také deficit vitamínů a pověstná jarní únava. Odtud je jen krok k náchylnosti k nachlazení; navíc nás přepadne ještě chřipková vlna, které je pak v tomto období těžké vzdorovat. K jaru hlavně patří očištění od přílišných tuků a potom hořčiny – hořká zelenina, byliny a divoká zelenina. Měli bychom si udělat místo ve spíži, vyklidit lednici a naplnit je velkým množstvím zeleniny. Jaká by to hlavně měla být? Výborná je kvašená – například kysané zelí je pro očistu organismu blahodárné. Denně bychom si měli ve zvýšeném množství pochutnávat na rozličných salátech: střídavě do nich dáváme syrovou čekanku (jíme ji jen zakápnutou citrónem nebo v jiných velmi lehkých úpravách) mrkev, vařený nebo syrový strouhaný celer, bílé i červené zelí, již zmíněné kysané zelí, pórek, petrželový kořen. Do salátů přidáváme vařenou celozrnnou rýži a opět střídavě všemožnou naklíčenou zeleninu: červenou čočku, pšenici, naklíčenou ředkvičku aromatické chuti, vojtěšku…Saláty ale i pomazánky nezapomeneme sypat pažitkou, petrželkou, řeřichou a další zelení. -ag-