Autor: archiv Mnozí labužníci říkají, že předkrm je jakýmsi úvodním impulsem, bez něhož se nemůže chuť náležitě rozvinout. Většina lidí si však v běžném každodenním shonu na jejich existenci ani nevzpomene. Kajícně si musíme přiznat, že jíme v chvatu a v polední pauze vezmeme zavděk tím, co nám nabídne lahůdkářství či nějaké rychloobčerstvení. O víkendech sice vypadá naše stravování o něco lépe, ale jsme většinou rádi, když se zmůžeme na klasický oběd s polévkou, případně s nějakým dezertem a kávou v jeho závěru. Kdo by se ještě dělal s předkrmem? Ale pozor, pak přijdou narozeniny, svatba, Velikonoce, Vánoce, momentálně Silvestr, případně nějaké slavnostnější setkání s přáteli, a v okamžiku, kdy si uvědomíme, že taková příležitost se bude odbývat především u plného stolu, je nám hned jasné, že předkrmu bychom se neměli vyhnout. Jiný kraj, jiný mrav Autor: archiv Zkusme si vzít příklad třeba z Francie či z Řecka. Tam je úvodnímu pokrmu věnovaná náležitá pozornost. Často jeho místo zaujímají bohaté saláty, kde je sezónní zelenina doplněna ještě masem nebo rybami, případně mořskými plody. Lehce stravitelná a na pohled už lákavá jídla bývají doplněná nejrůznějšími čerstvými sýry a omáčkami. V naší kuchyni jsme si už zvykli na určitý stereotyp – když předkrm, tak by to mohl být například chlebíček nebo ruské vejce, případně vejce plněné, možná šunková rolka s křenovou šlehačkou – obligátní to úvod svatebních hostin. Ale zkusme pro jednou překvapit své hosty něčím novým a nápaditým. Což takhle vyzkoušet ruské pirožky, které můžeme lehce vyrobit nejen z kynutého, ale i z lístkového těsta, s nejrůznějšími náplněmi - klasickou masovou či rybí počínaje, přes zelnou a pohankovou až třeba houbovou konče. Základní rozdělení předkrmů Autor: archiv Měli bychom vědět, že výběr odpovídajícího úvodního pokrmu je velmi delikátní věcí. Je třeba vzít v úvahu roční období, kdy se bude slavnost připravovat, věkové složení strávníků, další chody, s nimiž by měl být předkrm v určité harmonii, dostupnost a případně i cenu potravin, z nichž chceme vařit. Pak už nezbývá, než si rozmyslet, jestli dáme přednost studenému předkrmu či teplému, případně můžeme připravit oba druhy a dát hostům vybrat. Recepty aneb předkrmy s fantazií Koktajl z tresčích jater (studený předkrm) 10 – 15 dkg tresčích jater, 5 dkg sterilovaného celeru, 5 dkg sterilované kapie, 5 dkg sterilovaného hrášku, 2 vejce uvařená natvrdo, 8 dkg zakysané smetany, 2 lžíce kečupu, sladká i pálivá mletá paprika, pepř, sůl, špetka cukru, citrón, 4 malé listy hlávkového salátu. Autor: archiv Okapaná tresčí játra, celer a kapii pokrájíme na kostičky, vejce na větší kostky, případně je protlačíme sítem na krájení vajec. Přidáme okapaný hrášek a vše rozdělíme do čtyř koktajlových sklenic, které jsme nejprve vyložili listy salátu. Zakysanou smetanu smícháme s kečupem, kořením, solí, cukrem a citrónovou šťávou. Touto směsí pak obsah sklenic zalijeme. Na okraje pohárů zavěsíme dílky citrónu a podáváme se lžičkami na dezertních talířcích spolu s banketovými rohlíčky. Ovocný salát s telecím masem (studený předkrm) 15 dkg banánů, 15 dkg ananasu (konzervovaného), 10 dkg mandarinek, 10 dkg pečeného telecího masa, 5 dkg zakysané smetany, 5 dkg bílého jogurtu, 5 dkg šlehačky. Pečené telecí maso nakrájíme na malé plátky. Stejně tak upravíme oloupaný banán, mandarinky a ananas. Smetanu nalijeme do mísy, osolíme, vmícháme do ní jogurt a zlehka smísíme s našlehanou šlehačkou. Do této směsi vložíme maso i ovoce a vše lehce promícháme. Salát můžeme podávat v pohárech dobře vychlazený, nebo s ním lze plnit šunkové či sýrové závitky. Křupavé chlebíčky Lucette 2 syrová kuřecí játra, 3 sardelky, stroužek česneku, 3 lžíce olivového oleje, tymián a pepř. Směsí potřeme plátky bílého předem opečeného chleba. Nakonec chlebíčky dáme na malou chvíli zapéci do trouby. -daš-