Muškáty neboli pelargonie patří k nejpopulárnějším květinám, které krášlí naše okna, terasy i balkony, a to nejen pro svůj krásný vzhled, ale i nenáročnost. V dnešní době existuje nepřeberná záplava druhů a barevných variant, a pokud chcete vyzkoušet nějakou novou variantu, rozhodně nemusíte čekat až na jaro a rostlinu si kupovat, nehledě k tomu, že sazenice některých méně obvyklých druhů se hůře shánějí. Řešení je snadné – zkuste si požadovaný druh vypěstovat ze semínek. Na zasetí a předpěstování muškátů je přitom právě teď ideální doba.

Pěstování muškátů ze semen přináší samá pozitiva

Pokud se rozhodnete vypěstovat si muškát ze semínka, nebudete litovat. Vyjde vás to levněji než na jaře kupovat sazenice a také máte mnohem širší výběr druhů a barevných variant, takže můžete získat i méně dostupné druhy. Své sazeničky budete dobře znát, takže je mnohem menší riziko, že se neujmou, a radost z vlastního výpěstku je k nezaplacení. Takže pojďme na to.

Substrát pro výsev, nebo perlit

Vyberte si v e-shopech či zahradnictví semena požadovaných odrůd a můžete se vrhnout na setí. Nejvhodnějším substrátem je ten určený přímo pro výsev, nebo můžete použít perlit. Tato tepelně zpracovaná lehká vulkanická hornina se používá jako doplněk půdy nebo samostatné médium právě při výsevu rostlin či jejich množení řízky. Výhodou perlitu je kromě schopnosti zadržovat a postupně uvolňovat vodu také sterilní prostředí, neobsahuje žádné škodlivé zárodky plísní a hub. Zároveň ale neobsahuje žádné živiny, takže je potřeba je dodat přihnojením.

Osvědčený postup setí

Semínka zasejte v dostatečném rozestupu, vyhnete se tak pozdějšímu protrhávání sazeniček. Rozestup závisí i na druhu, dodržujte proto návod přiložený k balení. Samotný výsev proveďte tak, že do vhodné nádoby nasypejte zvolený substrát a lehce ho přitlačte. Na zeminu pak rozložte semínka, lehce je přitlačte, ale již je nepřikrývejte zeminou. Zálivka je nejlepší ve formě rozprašovače, aby proud vody semínka nespláchl, případně nepoškodil klíčící rostlinky. Nádobu se semínky přikryjte perforovanou fólií, abyste zajistili pro klíčení vhodné vlhké mikroklima, a dejte na místo s teplotou 20–24 °C.

Kdy přesadit

Zhruba do měsíce, záleží na druhu, by měla semena vyklíčit, v té době potřebují hodně světla, takže vhodným místem je pro ně například na jih orientované okno. Jakmile se objeví dva páry pravých listů (nikoliv tzv. děložní listy, tedy první listy na stonku mladých rostlin), přesaďte sazeničky do vlastních květináčů, dostatečně zalévejte, jednou týdně přihnojte a dopřejte jim dostatek světla. V létě se pak budete těšit z nádherných, bohatých pelargonií podle vlastního výběru a „vlastní výroby“.

Zdroje: www.našezahrada.com, www.magazínzahrada.cz, www.zahrada-centrum.cz