Zbývá nám necelý měsíc do vánoc a nákupy dárků jsou v plném proudu. Přitom se ale leckdy zapomíná na včasné doplnění všeho nezbytného do kuchyně, která koncem roku zažívá velký nápor. Autor: archiv Všechno, co budeme potřebovat na sváteční pečení a vaření i slavnostní výzdobu jídelního stolu, bychom si měli pořídit co nejdříve. Vyplatí se právě teď udělat si seznam a nakoupit spousty potřebných maličkostí, které kdyby v průběhu nejvyšších příprav chyběly, velmi by nás to zdržovalo. Květiny na vánočním stole Vedle toho, že už je čas přemýšlet, jaké bude sváteční menu, uvažujeme v předstihu i o výzdobě slavnostního stolu a jeho okolí - stěn, příborníku, poliček a celé kuchyně a jídelny. Co můžeme koupit a přinést domů už teď? Z květin například vánoční hvězdu. Na trhu se už objevují také krásné vánoční kaktusy se spoustou červených, růžových i bílých poupat. Pokud se rozhodneme koupit jej na vánoční stůl už teď, vybírejme menší poupata, jinak to bude kaktus spíše mikulášský a do Vánoc odkvete. Také musíme dát pozor na jeho umístění – vánoční kaktus nesnáší velké teplo a zejména jakékoliv otáčení dokud jsou poupata ještě zavřená. Jinak se může stát, že všechna do jednoho opadají. Jaký vánoční stromeček? Někdo je zvyklý mít vánoční stromeček v jídelně nebo kuchyni. Umístit stromek do velké obytné kuchyně obvykle není problém, zato v menší ano. Autor: archiv Letos se naštěstí objevuje na trhu velké množství půvabných malých stromečků v kontejnerech. Jsou propagovány jako „ekologické vánoční stromky“. Mimochodem zatímco před lety k nám jako novinka přišly pod tímto označením umělé stromky (nemusely se kvůli nim porážet ty živé) nyní jsou to živé stromky s kořeny (po vánocích se nevyhodí, ale přesadí). A to má mnoho do sebe – samozřejmě jsou úplně přirozené a krásně voní. Tenhle veselý ministromeček s celou vánoční atmosférou můžeme mít přímo na jídelním stole. Ladí s jakoukoliv přírodní výzdobou jako jsou slaměné nebo dřevěné ozdoby, šišky. Sluší mu také „jedlé“ ozdoby – tenké sušené plátky pomeranče (nebo navíc kandované), cukroví, jablíčka kombinovaná s marcipánem. Stromek po vánocích můžeme dát na balkón nebo později přesadit do zahrady. Řídíme se radou prodejců, nebo si zjistíme předem, do jakého prostředí se stromek hodí, jak o něj pečovat během jeho pobytu v místnosti a kdy a jak jej přesadit. Některé stromky jsou už přímo připravené jako venkovní bonsaje, které se pouze přenesou na balkón nebo terasu. Takový stromeček v kontejneru není příliš velká investice – smrček o výšce 30 cm stojí jen několik desítek korun, parádní jedlička bude o něco dražší. Kontrola kuchyně v předstihu Je čas bez chvatu si rozmyslet mikulášské, vánoční a silvestrovské menu a s předstihem koupit všechno potřebné k pečení vánočního cukroví. Nebudeme-li mít potom po ruce takové maličkosti jako jsou špejle, alobal, dostatečné Autor: archiv množství papírových ubrousků a utěrek, párátka, neustálé hledání nám na náladě a klidu nepřidá. Zkontrolujeme, kam jsme uložili od loňska různé formičky a vykrajovátka, možná nás také inspiruje procházka obchody s nabídkou nových tvarů. Zkontrolujeme také, zda jsou všechny potřebné kuchyňské nástroje funkční. Před velkým pečením Možná nebude od věci koupit nové pečicí plechy a formy s teflonovým nebo jiným nepřilnavým povrchem. Ten oceníme zejména u plynové trouby, která většinou peče příliš rychle a tak musíme být neustále ve střehu, abychom nic nepřipálili. Finančně výhodně vychází, když koupíme rovnou celou sadu teflonových pečicích forem – plechy, formu na srnčí hřbet, bábovkovou formu, hluboké pekáčky. Různé pečicí nádoby můžeme ale koupit i jednotlivě a vyzkoušet tak různé nepřilnavé povrchy, na které se těsto nelepí a nepřipéká. Pečení v mikrovlnné troubě Na konci roku většinou opakovaně zjišťujeme, že při množství vaření a pečení nám jedna trouba absolutně nestačí – peče se maso, klobásy, koláče, cukroví, občas dorty, navíc podle krajových zvyklostí i leccos jiného. Výborným a nedoceněným pomocníkem nám může být mikrovlnná trouba. Když si dobře naplánujeme, kde co budeme péct, stihneme bez velké námahy dvojnásob. Autor: archiv Zatímco pečeni určitě svěříme troubě horkovzdušné, pudingy, některé cukroví, koláčky, hrozinkové pečivo i některé dortové korpusy můžeme péct právě v troubě mikrovlnné. V ní také s úspěchem můžeme připravit pudingy, které jsou hotové rychle a mají výbornou konzistenci. Třeba vánoční puding, který je jinak poměrně náročný na přípravu, můžeme vyzkoušet právě v mikrovlnné troubě – ušetříme tak velké množství času. I pro pečení v mikrovlnné troubě si připravíme všechny náležitosti s předstihem - dostatečné množství pečicího papíru na vykládání forem, kuchyňské papírové utěrky na přikrývání těsta. Koupit si můžeme i keramické fazole, kterými se přikrývá těsto. To pod nimi zůstává perfektně ploché, rovné a křupavé. Fazole se nasypou na pečicí papír, kterými těsto přikryjeme a nechají se tak po určitou dobu pečení. Podle potřeby přikoupíme i nějakou novou formu z termoplastu, jako pudingovou,koláčovou nebo chlebíčkovou, případně plastové nákypové formičky. -ag-