Transbordér je přepravní systém, který k přepravě používá vozík (gondolu), ten je zavěšený na kladkách, jdoucích po speciálně upraveném vazníku. Transbordér vám může připomínat jednodušší obdobu kabinové lanovky.

Novinka? Ale kdepak!

Transbordéry nejsou vůbec vynálezem posledních let – naopak jsou používány již řadu století. Nejčastěji se používají v ústí přístavů, tam je nutné zachovat velkou výšku pro rozměrná plavidla. Transbordér se však pohybuje na úrovni nábřeží, což je pohodlné – zejména pro cestující.

Jak vznikl nápad na tuto konkrétní stavbu?

Inspirací pro tuto konkrétní realizaci z dílny Huť architektury Martin Rajniš byla práce prof. ing. arch. Mirko Bauma z RWTH Aachen. Ten realizoval transbordér v Porúří na řece Niers v roce 2003. Zatímco inspirativní stavba byla vyrobena celá z kovu, naše realizace byla zkonstruována z kmenů stromů.

Díky tomu má celá stavba blíž k přírodě, zachovává si však podobné statické vlastnosti. Dřevo je také mnohem ekologičtějším materiálem. Pevná vodorovná část transbordéru je dostatečně vysoko nad vodní hladinou. Svislé podpory jsou v zákrytu za stabilními překážkami a vozík je možné vyklonit o 90° tak, aby byl nad úrovní hladiny rozvodněné řeky. Transbordér se tak stává prostředkem s podstatně vyšší odolností proti povodním.

Zdroj: Huť architektury Martin Rajniš