Pokojové rostliny se nemusí přesazovat každý rok. Ideální je, pokud se to podaří alespoň jednou za dva roky na jaře. Kořenový systém rostlin již proroste celou pěstební náplní a zemina je vyčerpaná. Jedním ze signálů, že je nejvyšší čas rostliny přesadit, jsou kořeny prorůstající otvorem ve dně pěstební nádoby.

Přesazení vyžadují i rostliny, které setrvale nerostou nebo mají jen malé přírůstky, nekvetou či dokonce chřadnou. Důvodem k přesazení může být i trvalé přemokření a uhnívání kořenů, hnilobný zápach půdy, substrát zarůstající mechem nebo květináč potažený povlakem z řas.

I zasychání rostliny z nedostatku vláhy může vést k přesazení, zejména pokud je půda hodně slehlá, takže nezadrží dostatek vody. Příčin usychání může být ale více. Zkuste proto povrch substrátu nejdříve trochu zkypřit, rostlinu zalít, a pokud se její stav nezlepší, přesaďte ji.

Do čeho pokojovky vysazovat?

Zvolte substrát, který je vhodný pro potřeby pokojových rostlin, případně jejich konkrétních druhů. Speciální substráty se prodávají např. pro orchideje, citrusy, azalky, palmy či kaktusy. Připravit si můžete i vlastní substrát, ale je to náročnější. Na dno nádoby byste měli nasypat vhodnou drenáž (keramzit či hliněné střepy).

Květináče k přesazování volte vždy alespoň o tři centimetry větší, aby v nich rostliny měly dostatek místa pro další růst. Jsou ale rostliny, kterým těsná nádoba nevadí, spíše naopak. K takovým patří například zamiokulkas.

Zdroj: Youtube

Jak přesadit rostliny, abyste je nepoškodili?

Než začnete s přesazováním, všechny pokojovky zalijte odstátou vodou. Ostříhejte veškerá květenství, protože kvetení v době přesazení není žádoucí z důvodu jejich vysilování.

Když rostliny vyjmete z původních nádob, zkontrolujte kořenový systém. Příliš dlouhé kořeny můžete opatrně zkrátit a místo řezu poprášit živočišným uhlím, které funguje jako dezinfekce.

Při vyjímání rostliny z nádoby nezapomeňte, že kořeny jsou křehčí než stonky rostlin a neopatrnou manipulací je můžete snadno poškodit. Rostlina s poškozenými kořeny po přesazení výrazně zpomalí v růstu a zeslábne.

U některých rostlin, jako jsou například dračince, lopatkovce nebo zamiokulkasy, je vhodné při přesazování rozdělit mohutné trsy. Rozdělené rostliny sázejte tak, aby nebyly ve zbytečně velké nádobě. Po přesazení zeminu kolem rostlin přitlačte, zlehka zalijte a umístěte je tak, aby nebyly na přímém slunečním světle.

Zdroj: hornbach.cz, abecedazahrady.dama.cz