Naši péči totiž vyžadují i stávající pokojové rostliny, které jarní přesazení dostane brzy do kondice. My si připomeneme ty nejdůležitější zásady, kterými bychom se měli řídit.

1. Správný substrát – polovina úspěchu

Při přesazování vždy záleží, o jakou rostlinu se jedná. Většině pokojových rostlin stačí klasický zahradnický substrát, označovaný písmenem „B“ nebo názvem – Substrát pro pokojové rostliny. Výjimkou jsou kaktusy a sukulenty, kterým rašelinové substráty neprospívají, a proto jim koupíme substrát smíchaný z pařeništní zeminy a písku. Orchidejím prospívá substrát, jehož základem je borová kůra, doplňkem mohou být kokosová vlákna, drcená pemza či nastříhaný molitan. Pro rostliny, které milují nižší pH, volíme rašelinové substráty, jedná se třeba o azalky či hortenzie.

ČTĚTE TAKÉ:

2. Správná nádoba

Nový květináč volíme vždy jen „o číslo“ větší, u plastových květináčů se orientujeme uvedeným průměrem, který je na spodní straně nádoby, případně nádobu přeměříme ve vrchní části. Zbytečně velké nádoby zaměstnávají rostliny nadměrnou tvorbou kořenů, a to na úkor růstu listů či kvetení. Každá nádoba, s výjimkou těch nových, by měla být čistá a dezinfikovaná, abychom předešli šíření chorob. Volba plastové či hliněné nádoby je otázkou osobních preferencí, každá z těchto variant má své výhody a nevýhody, plastové nádoby jsou snadno omyvatelné, lehké a levnější, hliněné květináče působí přirozeně, lépe odvádí nadměrnou vlhkost substrátu, jsou ale těžší, křehčí a o něco dražší.

3. Technika

Při přesazování uchopíme krček rostliny a jemným poklepem, např. o hranu stolu, uvolníme kořeny rostliny od stěny nádoby, poté rostlinu opatrně vyjmeme. Pokud je rostlina příliš prokořeněná, je potřeba nádobu rozbít či rozstřihnout. Částečně prsty uvolníme kořenový bal, odstraníme uhynulé kořeny a v horní části zbavíme substrát nečistot a solných usazenin. Do nové nádoby, na dno, vsypeme drobný keramzit nebo umístíme hliněný střep, který nám usnadní odvod vody, a dosypeme substrát do výšky, aby rostlina byla zasazena stejně hluboko jako předtím.

Rostlinu v nádobě vycentrujeme a po obvodu dosypáváme substrát. Průběžně substrát sklepáváme jemným poklepem nádobou o podložku a vrstvení substrátu ukončíme zhruba 0,5 – 1 cm pod okrajem, aby bylo možné rostlinu zalévat bez nebezpečí rozplavení substrátu. Bezprostředně po přesazení rostlinu zalijeme a umístíme na stinné místo. Výjimkou jsou kaktusy, které pár dní po přesazení nezaléváme, aby se zahojila poškození, která jsme způsobili přesazováním.

4. Pár rad na závěr…

  • po přesazení rostliny zhruba 6 týdnů nepřihnojujeme
  • zálivku provádíme opatrně, po proschnutí substrátu
  • rostlinu, bez ohledu na její nároky, umístíme na stinné místo
  • u vzrostlých rostlin ve velkých nádobách stačí vyměnit vrchní část substrátu
  • mladší rostliny přesazujeme každým rokem, ty starší jednou za 3 – 5 let.

Není to tak složité, že? Tak se do toho pusťte, vaše květiny vám budou vděčné.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com