Rebarbora má místo v mnoha kuchyních

Reveň rebarbora si pro svoji výtečnou chuť našla místo v kuchyních mnohých šéfkuchařů. A není divu! Pokud se o ni při jejím pěstování postaráte, odmění se vám chutnými řapíky, z nichž budete moct připravit řadu zdravých pokrmů. Jak sladkých, tak i slaných.

Jakou půdu má rebarbora ráda?

Rebarboře se bude dařit na slunném či polostinném místě. Nejlépe je jí v lehké půdě (má ráda substrát s neutrálním pH) s dostatkem živin. Před sázením je třeba půdu nakypřit. V mokré a udusané půdě se jí dařit nebude.

Jak na přesazování rebarbory

Rebarbora se vysévá, sází nebo přesazuje buď na jaře (ideálně v březnu), nebo na podzim (je třeba stihnout před příchodem mrazů). Při přesazování je třeba dbát na to, aby měla každá jednotlivá oddělená rostlina jeden vegetační vrchol.

Přesazování nemůžete zdržovat – kořeny by neměly být na vzduchu příliš dlouho, proto je rovnou sázejte na nové místo. Ideálně pak stejně hluboko, jako byla umístěna původní rostlina. Protože má ráda rebarbora vápenitou půdu, je vhodné ji jednou za 3 roky přivápnit. Na jednom stanovišti rostlina vydrží klidně i 10 let.

Kam rebarboru přesadit?

Rebarboru lze sázet na samostatné záhony, pokud však potřebujete ušetřit trochu místa na zahradě, můžete ji umístit i mezi ovocné stromky a keře.

Kdy se rebarbora sklízí?

Plody rebarbory jsou ve formě listových řapíků, které se mohou sklízet od poloviny dubna do konce června. Ostrým nožem je vhodné odříznout zhruba jednu třetinu čepelí – tím zabráníte vysílení rostliny.

Zdroj: abecedazahrady.cz, sazenicka.cz