Phalaenopsis má tuhé dužnaté listy uspořádané v přízemní růžici. Z jejího středu vyrůstá květní stvol, který nese několik květů, které postupně nakvétají v rozmezí několika týdnů. Barevná škála je nevyčerpatelná, od bílé, fialové a růžové až po žlutou, květy mohou být různě tečkované či žíhané. Jen modrou mezi nimi nehledejte. Jedná se o květinářský trik, kdy se bíle kvetoucí kultivary dobarvují, při opakovaném kvetení se dočkáte pouze bílých květů.

Kam s ním?

V bytě mu najděte světlé místo bez přímého slunce. V přírodě roste v korunách stromů tropických deštných lesů, kam sem tam dopadnou sluneční paprsky. Vyžaduje celoročně pokojovou teplotu, ideálně mezi 20 – 22 °C. Teplota by neměla klesnout ani v zimním období pod 15 °C. Pokud si kupujete rostlinu v zimě, nechte si ji důkladně zabalit, aby ji nízké teploty nepoškodily.

Jak zalévat?

Phalaenopsis roste v přírodě jako epifyt, přesto byl pro snazší pěstování převeden zahradníky do nádob se speciálním substrátem, který se liší od těch klasických, které používáme pro běžné pokojové rostliny. Jeho základ tvoří borová kůra, doplňkem může být kokosové vlákno, kokosové chipsy nebo drcená pemza. Specifická je i zálivka. Do širší hlubší nádoby napustíme vodu, necháme vyprchat chlór a ustálit teplotu na teplotu prostředí a poté do ní Phalaenopsis ponoříme tak, že dlaněmi kryjeme vrchní část substrátu, aby se nerozplavil. Po několika minutách nádobu vyjmeme a necháme stát na podmisce, aby odtekla přebytečná voda. Teprve poté vrátíme rostlinu do obalu.

ČTĚTE TAKÉ:

Čím přihnojovat?

Zvolit můžeme klasická hnojiva pro pokojové rostliny nebo speciální pro orchideje, vždy platí pravidlo, že volíme hnojiva s vyšším obsahem draslíku a fosforu, který podporuje kvetení. Přihnojovat můžeme na substrát nebo ve slabší koncentraci postřikem na list.

Dva jsou víc než jeden...

V produkčním zahradnictví se množí složitým způsobem v laboratorních podmínkách – „in vitro“. Pokud budete mít štěstí, vytvoří vaše rostlina na své bázi nebo ze spících pupenů na květním stvolu dceřiné rostliny, tzv. „keiki“, které oddělujeme od mateční rostliny ve stádiu, kdy budou mít 3 – 4 listy a alespoň pár několikacentimetrových kořínků. Sázíme je do menší nádoby do substrátu pro orchideje.

Po odkvětu nestříhat!

Po několika týdnech až měsících začne váš Phalaenopsis odkvétat. V žádném případě neodstraňujte květní stvol, protože právě na něm se začne ze spících oček vyvíjet jeho pokračování s další květní násadou. Pokud ho odstraníte, připravíte se na několik měsíců o krásné květy, než se vytvoří nový květní stvol.

Nejčastější chyby, kterých se pěstitelé dopouští…

  • Odstřihnutí květních stvolů – připravíte se tak o mnoho květů.
  • Přelévání rostlin – pokud rostliny „stojí“ ve vodě, nemají kořeny dostatek vzduchu a dochází k zasychání a opadu poupat, posléze k úhynu celé rostliny.
  • Přesazování – zhruba jednou za dva až tři roky je nutné rostliny přesadit do speciálního substrátu, ten původní je již částečně rozložený a neplní svoji funkci.
  • Příliš slunce – vede k popálení listů a tvorbě nekróz – částí odumřelého pletiva.
  • Málo světla – rostliny neochotně nebo vůbec nezakládají květní stvoly.
  • Nedostatečná výživa – odrazí se v slabší květní násadě.

Teď už víte, jak na to, jen si pořídit ten svůj :-). Neváhejte, tuhle orchidej určitě zvládnete!