Letnění na čerstvém vzduchu pokojovkám svědčí, obecně zvyšuje obranyschopnost rostlin proti škůdcům i chorobám, rostliny se otuží, lépe probarví a snáz zvládnou zimní sezonu, a to i v teplém a suchém vzduchu našich příbytků.

Ovšem nic se nemá přehánět, a jakmile začnou teploty klesat a v noci atakují 5 °C, je to znamení, že nastal čas návratu našich pokojovek domů. Aby ale takový přesun dopadl úspěšně, je důležité dodržet následující pravidla.

Pozor na škůdce

Před přesunem do bytu je třeba zkontrolovat, zda se na rostlinách nenacházejí škůdci. Molice, svilušky či třásněnky by mohly napadnout ostatní pokojovky, navíc například svilušky se v suchém vzduchu, který ve většině bytů panuje, rychle množí. Takže i když venku byli škůdci pod kontrolou a téměř nepozorovaní, může v interiéru nastat katastrofa. Prohlédněte proto důkladně i spodní stranu listů a vegetační vrcholy rostlin. Napadené rostliny je ještě před přesunem do interiéru nutné ošetřit ať už domácími prostředky, nebo kupovanými chemickými přípravky. I pak je nutné rostlinu kontrolovat, jestli nedošlo k opětovnému návratu škůdců. Prostředky proti škůdcům můžete použít i preventivně.

Potřeba aklimatizace

Když už zkontrolované a zdravé rostliny do interiéru přesunete, dopřejte jim několikadenní aklimatizaci. Umístěte je do nejchladnější místnosti, ale na světlé místo. Pokud takovou chladnou místnost nemáte, nechte pokojovkám pár dnů otevřenou alespoň ventilačku, a to i v noci.

Úprava zálivky a hnojení

Zálivku je přes zimu většinou potřeba omezit. Pokud byste rostliny zalévali stejně jako v létě, kdy byly v mnohem větším teple a někdy i na slunci, mohli byste je přemokřit a taková rostlina by pak snadno uhynula. Pokud tedy nemáte vyloženě vodomilné rostliny, nechte vždy substrát trochu proschnout. Podzim není ani obdobím intenzivního hnojení.

Nelekněte se žlutých listů

Žluté nebo uschlé listy před návratem rostlin do interiéru odstraňte, ale pokud se stane, že rostlina začne žloutnout, nebo dokonce opadávat až po přestěhování, což dělá například fíkus, zachovejte klid. Rozhodně nezačněte rostliny hojně zalévat a hnojit. To by jim naopak uškodilo, rostliny potřebují jen čas, aby si zvykly na zimní působiště.

Zdroje: abecedazahrady.dáma.cz, hobby.instory.cz