Slovo inflace se dnes ozývá ze všech stran a stává se největším strašákem rodinných rozpočtů. Jedná se totiž o nárůst cen zboží a služeb, tedy zároveň snížení kupní síly peněz. Peníze nám tedy reálně neubývají, ovšem koupíme si za ně stále méně. Nemá proto smysl nechat na účtech nečinně ležet velké množství peněz, které pouze ztrácejí hodnotu. Je samozřejmě nutné mít finanční rezervu (ekonomové doporučují takovou, která při výpadku příjmů pokryje běžné výdaje alespoň na tři měsíce), ovšem peníze navíc je vhodnější investovat.

Rekonstrukce je vhodnou a dostupnou investicí

Nabízí se pořízení nemovitosti, ovšem ceny bytů, domů i rekreačních objektů rostou v posledních měsících po celé zemi přímo astronomicky, a i velmi slušné úspory na nákup nemovitosti prostě nestačí. Uvázat se k mnohaleté hypotéce nemusí být volbou každého, navíc i hypotéky zdražují, takže je čím dál obtížnější na ně dosáhnout.

Ale pokud patříte mezi ty šťastlivce a nějakou vlastní nemovitost máte, je vhodná doba na její rekonstrukci. Ta i při rostoucích cenách práce a stavebních materiálů nejenže zhodnotí váš majetek, ale může vám také zajistit úspornější provoz. A to se při vzrůstajících cenách energií velmi hodí. Proč si tedy před zimou nesnížit například náklady na vytápění, a zároveň nezvýšit hodnotu nemovitosti?

Tip na boj s inflací – vybudování zimní zahrady

Můžete investovat například do zimních zahrad nebo pergol. Zimní zahrada vás sice může vyjít až na nižší stovky tisíc korun, ale nemovitost zhodnotí mnohem víc. Navíc díky kvalitní zimní zahradě můžete ušetřit i na vytápění. „V zimní zahradě se kumuluje teplo. Pokud v zimě svítí slunce, které zahradu prohřeje, je dobré toto teplo pustit do domu a prohřát obytné místnosti,“ vysvětluje Miroslav Zelený, jednatel firmy Hobbytec.cz, která patří mezi přední výrobce zimních zahrad a zastřešení. Topení potom v takové situaci není vůbec potřeba zapínat.

Mezi oblíbené materiály pro stavbu zimních zahrad a pergol patří bezesporu hliník. Konstrukce z tohoto materiálu jsou velmi trvanlivé, nekorodují, odolávají výkyvům počasí, nemění svůj tvar ani vzhled, navíc nejsou, například na rozdíl od dřevěných, náročné na údržbu. „Všem klientům, kteří se na nás obrátí, hliník doporučujeme,“ potvrzuje Miroslav Zelený.

Poslouží i zasklení balkonu

Samozřejmě nemusíte budovat zrovna zimní zahradu, ovšem ze stejných důvodů stojí za úvahu například zasklení lodžie, terasy či balkonu. To nejenže zhodnotí nemovitost, při správném provedení zatraktivní její vzhled a zároveň zvýší užitnou a obytnou plochu bytu, ale také sníží náklady na vytápění. A to před zimou s pochmurnými prognózami, co se cen energií týče, není vůbec málo.

Zdroje: idnes.cz/finance, nazeleno.cz