I když se všechny realitní servery snaží podezřelým inzerátům bránit, vyhledávat je, ověřovat, ta nejdůležitější ochrana je ale na vás a na vašem vlastním selském rozumu. Michal Zadák ze serveru Sreality.cz sepisuje, jak poznat podezřelý inzerát. Jeden ze znaků nemusí ještě znamenat konečnou, ale pokud se sejde bodů víc, pak raději z další spolupráce s prodejcem či pronajímatelem vycouvejte.

Podezřele nízká cena: Byt hledáte nějakou dobu a za tu dobu už tušíte, jaká je ve vámi vysněné oblasti obvyklá cena za bydlení dle vašich představ. Pokud vás najednou zaujme nabídka o desítky procent výhodnější, a navíc podle fotogalerie vypadá byt nadstandardně vybavený, je čas zpozornět. „Mohou být i pochopitelné důvody, proč je byt levnější. Současný majitel může být ve finančních či rodinných problémech, a nemovitost potřebuje rychle prodat. Nebo příliš hluční sousedé také mohou stát za snížením ceny. Dalším znakem může být nutnost rekonstrukce či dalších investic v domě. Abyste to zjistili, sjednejte si prohlídku a osobní schůzku a napřímo se zeptejte, z jakých důvodů je nabídka tak nízká,“ radí Michal Zadák.

Dům jako vystřižený z prospektu s dovolenou: Na první pohled ukázkový dům s nádhernou zahradou, už ho vidíte v reklamním letáku. A ono to tak skutečně může být: je to jen návnada, ve skutečnosti žádný takový dům neexistuje. „Tím samozřejmě nechci říct, že na prodej nejsou pěkné domy, ale pokud v zahradě vidíte kaktusy, případně se na horizontu tyčí Alpy, asi tušíte, odkud vítr fouká,“ vysvětluje Zadák.

Krkolomná komunikace: „Majitel“ může být cizinec, odpovídá na dotazy pomocí překladače, jeho čeština je podivná. Chce komunikovat výhradně přes internet, osobní schůzky odmítá nebo odkládá. Opravdu vám na tom nepřijde nic podezřelé?

Chtějí po vás zálohu, aniž byste dům viděli: Podvodníci často žádají zaslání částky předem na účet s tím, že klíče pošlou poštou nebo kurýrem – a to jak u koupě, tak u pronájmů. „Investice do bytu je natolik zásadní, že nemůžete kupovat nebo pronajmout něco, co jste neviděli! Nenechte se přitlačit k placení záloh, aniž byste věděli, jakou smlouvu podepisujete a co kupujete,“ varuje Zadák. Nikdy peníze předem neposílejte, i při běžné koupi bytu se využívá různých služeb bank, notářů a advokátů pro bezpečnou realizaci transakce – od podpisu smlouvy, složení peněz až po převod v katastru nemovitostí.

Ostatně podezřelým můžete svůj inzerát udělat sami: Čím? Tím, že byt vydáváte za větší, novější, nebo neuvedete jeho konečnou cenu. Nemusíte nabídnout fotografie neuklizeného bytu, takovou upřímnost asi ocení málokdo, ale nesnažte se různými triky prostor přikrášlit, ani přifouknout. Raději byt nechte vymalovat na bílo, vykliďte zbytečný nábytek, odkliďte zařízení, které v bytě nechcete nechávat. Mnohdy dobře poradí zkušený interiérový fotograf. Sami budete překvapení, jak veliký prostor získáte. Uveďte také reálné náklady na bydlení: poplatky za plyn, topení, elektřinu. To může být argument pro zrovna váš byt.