Nové rostliny vyžadují neustálou vláhu, starší zavlažujte pouze během sucha

K tomu, aby živý plot vypadal bezchybně i během vlny veder, je důležité, aby mu byla dodávána vláha. Kvalitní postřikovač by tedy ve vaší zahradní výbavě neměl chybět. Zejména po vysazení živého plotu musí mít rostliny zajištěn dostatek vláhy. Díky tomu se ve vaší zahradě skvěle uchytí a budou růst jako z vody.

Pravidelný sestřih je pro živý plot důležitý

Jste-li majiteli živého plotu, který je tvarovaný, jistě víte, že tajemství jeho dokonalého vzhledu spočívá v pravidelném zastřihávání. Praktické nůžky na živý plot vám práci velmi usnadní. U běžného živého plotu, který slouží k zastínění vašeho pozemku a není upravován do ozdobných tvarů, stačí prořezávat pouze uschlé větve. Zatímco živý plot, který je tvarován do všelijakých útvarů, je nezbytné pravidelně zastřihávat, nikoliv se zbavovat pouze suchých větví. Čím kvalitnější náčiní na úpravu živého plotu máte, tím bude výsledek lepší a práce rychlejší. S tupými nůžkami se budete zbytečně trápit, proto je pravidelně ostřete.

Hnojit, nebo nehnojit?

U živého plotu záleží také na tom, zda jej hnojíte, či nikoliv. Nevíte-li si s hnojením živého plotu rady, držte se jednoduchého pravidla: první rok po výsadbě nehnojte, následující roky hnojte pravidelně jednou ročně. Živý plot totiž potřebuje živiny, neboť je neustálým zastřiháváním a plozením nových výhonů vyčerpán. Hnojivo je spolehlivým řešením, které rostlinám v živém plotu dodá dostatek živin a podpoří také jejich růst.

Jak zabránit hnědnutí zahradních tújí

Oblíbenou dřevinou, která je využívána jako živý plot, jsou zahradní túje. Vypadají elegantně, rostou do výšky a neopadávají. Je ale potřeba dát si dobrý pozor na to, kam je vysadíte. Zahradní túje totiž mohou zhnědnout kvůli posypové soli a psí moči. Někdy se ale přihodí, že túje začnou hnědnout i přesto, že jsou zasazeny na vhodném místě. Důvodem jejich hnědnutí může být nedostatečná či přehnaná péče.

Hnědnutí totiž může být způsobeno nedostatkem vláhy, ale také jejím přebytkem. Rostlinám mohou chybět živiny, nejčastěji hořčík, ale zhnědnout mohou naopak také z přehnojení. Z toho jasně vyplývá, že odhalit příčinu hnědnutí tújí vyžaduje důkladný průzkum a zaměření na veškeré detaily.

Mulčování živého plotu není na škodu

Staráte se o půdu v okolí vašeho živého plotu? Jakmile vysázíte živý plot, zasypte jeho okolí mulčovací kůrou. Ta má nejen dekorační význam, ale chrání kořeny rostlin před vysycháním a zkvalitňuje půdu v jejich okolí. Přítomnost mulčovací kůry je doporučována zejména pro nově vysázené živé ploty, ale pozitivní vliv má také na ty již zavedené.

S živým plotem zacházejte v rukavičkách

Aby se živému plotu dařilo skvěle a pohled na něj vám dělal radost celoročně, s citlivými rostlinami zacházejte v rukavičkách a přes zimu je chraňte před mrazem. Na podzim se vyplatí přikrýt jejich kořeny, zeminu a spadané listí a chvojí nahrnout také ke kmenům.

Živý plot je skvělou variantou, jak zastínit svou zahradu a zbavit se zvědavých pohledů sousedů a kolemjdoucích. Při správné péči se živému plotu daří a neustále roste a plodí nové větve. Jste-li majiteli živého plotu, pravidelně jej zastřihávejte speciálními nůžkami na živý plot, rostliny hnojte a v případě potřeby jim také dodávejte nezbytnou vláhu.