Priessnitzův zábal, zdomácněle „priessnitz“, je studený zapařovací obklad se širokou škálou použití. Nejčastěji se dává na krk, kde pomáhá při bolestech v krku, angíně, zánětu hrtanu i hltanu, nachlazení, ale dá se použít i na hrudník, kde uleví od suchého, dráždivého kašle či při zánětu průdušek. Přiložit ho můžete i na klouby, jako je loket, koleno, rameno, nejčastěji při revmatických obtížích, uvolňuje napětí svalstva kolem kloubu, uleví při léčbě zánětu v kloubech, šlachách a úponech svalů. Vhodný je i při léčbě modřin nebo otoků, které se díky němu rychleji vstřebají, na pohmožděné svaly či výrony.

Příprava nemůže být snazší

Ačkoliv se jedná o účinný způsob úlevy při mnoha neduzích, příprava tohoto zábalu není vůbec složitá a všechny jeho složky máme neustále doma po ruce. Stačí totiž čtyři ingredience: studená voda, kus látky (třeba látkový kapesník), nepropustná plastová vrstva (například rozstřižený plastový sáček nebo potravinová fólie) a pak suchá vrstva v podobě šátku nebo šály.

Na potřebné místo přiložte látku namočenou ve studené vodě a pěkně ji uhlaďte, aby dobře přiléhala. Poté ji překryjte plastovou vrstvou tak, aby byla mokrá látka úplně zakrytá, jen tak dojde k žádoucímu zapaření. Celé to pak oviňte suchou šálou nebo šátkem a upevněte, aby obklad dobře držel. Celý obklad by měl působit minimálně hodinu, nejlépe dvě až tři hodiny, poté by se měl sundat a v případě potřeby znovu aplikovat za tři až čtyři hodiny. Takto je možné postupovat až do odeznění potíží. Navzdory rozšířenému způsobu použití by se obklad neměl nechávat přes noc.

Jak to celé funguje

Základem fungování Priessnitzova obkladu je zvýšení prokrvení v dotyčném místě a tím zrychlení hojivých procesů. Studený obklad v prvních minutách sníží v místě působení teplotu a dojde k zúžení cév. Poté přichází 30 až 40 minut izotermické fáze, kdy se teplota stabilizuje a cévy se rozšiřují. Další zhruba hodinu až 80 minut se místo silně zahřívá.

Zábal se vzhledem k principu fungování založeném na zapaření nesmí používat na infikované nebo špatně se hojící rány, ekzémy apod. Pokud si nejste s jeho použitím jisti nebo se příznaky nelepší, je potřeba poradit se s lékařem.

Po kom má obklad své jméno?

Jeho autorem je zakladatel vodoléčby Vinzenz Priessnitz, který žil v letech 1799–1851 v dnešních Lázních Jeseník. K jeho léčebným metodám ho údajně inspirovalo, když coby dítě prostých chalupníků viděl srnu, která si omývala zraněnou nohu v pramenité vodě až do uzdravení. Později si sám pomocí studených obkladů a vody vyléčil těžký úraz, kdy mu povoz přejel přes hrudník. Zpráva o jeho zázračném uzdravení se rozšířila do okolí, a přes nepřízeň místních lékařů, kteří v něm viděli nežádoucí konkurenci, se Priessnitzovi nakonec podařilo založit vodoléčebné lázně, které nesou jeho jméno a úspěšně fungují dodnes.

Zdroje: priessnitz.cz, priessnitzůvzábal.cz