Případně na grilování či barbecue. Takové pozvání se dostává snad každému z nás po celé léto. Radost z pár let staré novinky, grilování na zahradě, už skoro přerostla u někoho v povinnost, u jiného přímo v životní (letní) styl a v módní nezbytnost (módní tandem squash - barbecue...), ale u někoho se grilování stalo upřímnou vášní a hobby. Zajímá se o stále dokonalejší grily, krby, recepty, pořád něco vylepšuje... Tím, jak máme na trhu grily stále sofistikovanější, odborníci, ale také už i laici začínají rozlišovat různé druhy grilování, podle stupně teploty i místa úpravy. Dobrá zpráva je, že grily a jejich kombinace jsou už tak mnohostranné a chytré, že nemusíme otrocky setrvávat po celou sezónu právě u toho nejnezdravějšího způsobu přípravy, jakou je (vedle uzení a smažení) právě grilování. Grily zvládnou i o něco zdravější nepřímé grilování i pravé barbecue, kdy se jídlo připravuje při nižších teplotách. Takové univerzální velké venkovní grily ovšem dokáží také péct, vařit, ohřívat i udit. Podívejme se na malý přehled, jakýsi slovníček pojmů kolem přípravy masa a dalších pokrmů na grilech a v zahradních krbech. Dozvíme se, že není grilování jako grilování a výraz „barbecue“ má také specifičtější význam nežli „slavnost s opékáním“ nebo „opékání celého zvířete na rožni“. Přímé grilování Některé speciálnější grily mají několik komor: tzv. spalovací komoru, kde vládne vyšší teplota než ve vedlejší tzv. „grilovací komoře“. Přímé grilování potom znamená přípravu jídla ve spalovací komoře, a to při teplotě 160 - 260 °C, pouze na žhavém uhlí, bez jakékoliv přítomnosti ohně. Nepřímé grilování Znamená grilování tentokrát v grilovací komoře, při teplotě 160 - 260 °C. Výhoda: grilované potraviny se nespálí. Barbecue Výraz barbecue znamená v podstatě grilování při nízké teplotě. Způsob je stejný jako při nepřímém grilování, ale při mnohem nižší teplotě, která nepřesahuje během grilování hodnoty 90 - 160 °C. Grilované potraviny tak zůstanou velmi šťavnaté. Chuť grilovaných pokrmů tady můžeme variovat a ovlivnit také výběrem různých druhů dřeva. Uzení Stejný způsob postupu jako při nepřímém grilování s tím, že všechny vzduchové klapky grilu či krbu jsou zavřené. Teplota nepřesahuje 60 - 90 °C. Chuť uzených pochoutek můžeme částečně ovlivnit užíváním aromatického dřeva. Pečení Některé nové grily mají i prostor na pečení: na dobře rozpáleném dřevě při teplotě 180 - 240 °C můžete i péci, např. pizzu nebo chleba. Jak si grilování ozdravit Preferujeme pravé barbecue při nízkých teplotách nebo nepřímé grilování. Vyhneme se důsledně jakýmkoliv přepáleným začernalým kouskům! -ag-