Konkrétně jde o to, dosáhnout optimální teploty v jednotlivých místnostech a také správné vlhkosti vzduchu - a obojí propojit tak, aby se nám dobře dýchalo, aby interiér byl hygienický (bez náznaku výskytu plísní) a aby nám bylo příjemně po těle - ani zima, ani vedro...

Rozdílný způsob topení

Místnosti nebudeme přetopovat, ani je nenecháme prochladnout. To druhé je důležité u cihlových budov nebo starších chalup a kamenných domů, které dlouho akumulují teplo. Pokud necháme místnost vymrznout, pak si na teplo opravdu dlouho počkáme. Neplatí to ale pro dřevostavby, kde je v místnosti teplo téměř ihned, ale zase rychleji vyprchá - konstrukce domu méně akumuluje. Takže tady musíme topit jiným způsobem, dá se říci, že nemá cenu topit "do zásoby". Teplotu je naopak možné rychleji a operativně regulovat, třeba zcela vypnout topení, pokud v místnosti nejsme; po opětném spuštění topení bude teplo v mžiku.

Rozhodně neudržujeme v celém bytě nebo domě jednu jedinou teplotu, někde nám tak bude zima, jinde vedro. V ložnici se v mnoha zemích vůbec netopí a možná to není na škodu. V předsíních stačí kolem 15 °C a v kuchyni kolem 19 °C. Pokud sedíme u počítače nebo televize, obvykle se doporučuje teplota kolem 22 °C. Záleží ale na našem pocitu, pokud je nám zima na nohy a nemůžeme regulovat teplotu v jedné místnosti, je lepší vzít si teplé ponožky a svetr, než v celém domě kvůli tomu zvyšovat teplotu.

Optimální vlhkost může být problém

Jestliže pobýváme v extrémně suchém vzduchu, vysychají nám sliznice, což vede k jejich přecitlivělosti a menší obranyschopnosti proti bacilům. Ve vlhkém vzduchu zase můžeme vdechovat výtrusy vzdušných plísní. Obojí je nebezpečné zejména pro děti v místnostech, kde hodně pobývají, v jejich pokojích nebo ložnicích.

V běžných podmínkách (novém bytě nebo domě) stačí pravidelné větrání. Bydlet můžeme ale i v extrémnějších podmínkách: v domě nebo bytě s vyšší vlhkostí, což může být například starý venkovský domek. Vlhkost interiéru nám stoupne ale i poté, co jsme instalovali do starého zdiva nová plastová okna. Suchý vzduch máme zase pravděpodobně v klasickém starším panelovém domě s ústředním topením. Bydlíme-li v prostředí vyloženě suchém (panelák - vlhkost vzduchu kolem 30 % i méně) nebo vlhkém (starý dům - vlhkost vzduchu až 70 % a více), jen větrání to nezvládne. Musíme si vzít na pomoc často techniku: odvlhčovač, nebo naopak zvlhčovač vzduchu. Ty nám pomohou v tom, abychom dosáhli doporučované vlhkosti vzduchu 45 - 50 %.

Větráme za každého počasí

V dnešní době plné parozábran, dokonalých těsnění, trojitých zasklení a plastových rámů oken i dveří musíme disciplinovaně větrat. Větrání je absolutně důležité - větráme krátce, rychle, efektivně. Otevřeme všechna okna najednou, nejlépe proti sobě, pokud to jde. Nezaměňujeme větrání za stále pootevřenou ventilaci - ta nám leda promrazí fasádu kolem okna.

Pokud bychom nevětrali, vařili bez digestoře při zavřených oknech, sprchovali se a opět nevětrali, vlhkost by brzy dosáhla závratných čísel a vedlo by to k výskytu plísní. Což zase není takový problém. Jedna rodina používala vytrvale zvlhčovač vzduchu, aby syn měl zdravý vzduch (doporučení lékaře), a na zdi pod rákosovou rohoží se zanedlouho objevila silná plíseň.

Někteří lidé nevětrají, možná jen v neděli, a nic je nepřesvědčí o opaku: prý se vzduchu dostane dovnitř dost škvírami v oknech. To jsou ovšem extremisté a jejich příkladu není radno následovat.

Co dělat proti vlhku

Opět především větrat. Pokud se nám v mrazech rosí okna a dokonce nám od dolních okrajů kondenzuje voda, nezbývá nic, než ji pravidelně stírat. Máme-li ventilaci, zapneme odvlhčovací program. Větrat bytová jádra je trochu problém, zase ale můžeme použít lokálně odvlhčovač. S problémem pomůže ale větší investice - stavba litinových nebo kachlových kamen na dřevo, ta hned změní klima v celém domě.

Opačný problém - když je vzduch moc suchý

V suchém prostředí místo odvlhčovačů budeme potřebovat zvlhčovače, aby se nám dobře dýchalo a nevysušovaly se nám sliznice. Po čase vydýchaný vlhký vzduch musíme zase pustit ven a razantně vyvětrat, jako je tomu v předchozím případě.

-ag-Foto: www.profimedia.cz