Pokud se rozhodnete přikrmovat ptáky na své zahradě, měli byste to dělat pravidelně. Ptáci si rychle zvyknou na zdroj v krmítku a přestanou se samostatným hledáním. Víte, kdy a kde rozvěsit krmítka? A jak se o ně starat? Nejen to vám dnes řekneme.

Kdy začít s přikrmováním ptáků?

Přikrmování by mělo probíhat postupně – ptáci tak budou mít dostatek času na adaptaci a nalezení míst, kde je potrava. Vhodnou dobou pro začátek přikrmování je začátek října. Podle délky a intenzity zimy lze přikrmovat až do května. Běžně ale můžete pozvolně snižovat množství krmiva už od začátku března.

Ve chvíli, kdy budete s přikrmováním začínat, podávejte menší množství potravy. Ptáci musí nové místo nejprve objevit – a velké množství krmiva by se zbytečně zkazilo. S přikrmováním nezačínejte příliš brzo, jinak by mohla snadno dostupná potrava narušit odlet ptactva, které migruje.

Čím můžete přikrmovat?

Nejprve si určete, které ptáky chcete přikrmovat. Krmení byste měli přizpůsobit jejich nutričním hodnotám – tím snížíte riziko, že jim potravu sní někdo jiný. Při výběru dbejte na energetickou hodnotu. V potravě by měla být spousta bílkovin a tuků.

Do krmítka dávejte základní krmivo – to se skládá ze směsi zrní a obilovin. Součástí jsou dýňová, slunečnicová a pšeničná semínka. Dále pak ořechy nebo konopná semena. K tomuto krmení můžete občas přidat i trochu ovoce. Pochoutkou pro ptáky jsou pak lojové koule.

Ptáky nikdy nekrmte tím, co máte doma v kuchyni. Nedávejte jim pečivo, ale ani uzeniny, kaše nebo nevařený ječmen. Všechny tyto potraviny ptactvu škodí. Kvalitní krmivo kupujte na místech k tomu určených.

Zdroj: Youtube

Jak a kde umístit krmítko?

Rozměr krmítka přizpůsobte druhům ptáků, které chcete pohostit. Vybírejte spíše kousky se střechou, které krmivo ochrání před deštěm a sněhem. Snažte se o to, aby pták mohl volně přiletět, najíst se a odletět. Nedělejte z něj nebezpečné místo. Krmítko umístěte do výšky, kde zabráníte jeho napadení kočkou, kunou či dravým ptákem. Nezapomínejte ani na pravidelné čistění krmítka od výkalů.

Zdroj: ireceptar.cz