Doma trávíme mnoho času a prodýcháme tam hektolitry vzduchu. Často je to ale vzduch nevětraný nebo příliš suchý. Jaká vlhkost je ideální?

Vlhkostí vzduchu ku zdraví

Vlhkost vzduchu v procentech popisuje jednotka známá jako relativní vlhkost vzduchu. 100% relativní vlhkost popisuje maximálně vlhký vzduch připomínající spíše páru. 0% relativní vlhkost zase ukazuje na vzduch absolutně suchý, který vás bude škrabat v krku. Doporučená vlhkost je v zimě asi 45 až 65 % a v létě 40 až 55 %.

Zdroj: Youtube

Nízkou vlhkost poznáte lehce, a to na vaší pleti, která je vysušená. Také vás mohou pálit oči a budete více unavení. Příliš vlhký vzduch zase podporuje plísně v bytě, které s sebou nesou další onemocnění.

Příliš suchý vzduch je nákladný

Pokud udržujete vzdušnou vlhkost v místnostech na ideální úrovni 50 až 65 %, můžete ušetřit asi 10 % tepla oproti místnostem s vlhkostí 30 % a nižší. To znamená, že pokud je vlhkost vzduchu příliš nízká, budete v místnosti muset více topit. A to klidně o 3-5 stupňů. A to už se do cen za vytápění řádně promítne. Obzvlášť při dnešních cenách.

Jestli nevíte, jak vlhký vzduch máte doma, pořiďte si vlhkoměr. Je k dostání skoro v každém supermarketu nebo specializovaných prodejnách.

Jak správné vlhkosti dosáhnout?

Správná vlhkost vzduchu v bytě má řadu zdravotních benefitů, jako je prevence infekcí, úleva od suchých sliznic, prevence suché pokožky, zlepšení spánku a lepší zdraví dýchacích cest. Máte doma vlhko? Větrejte. A to pořádně. Aspoň dvakrát denně a velmi intenzivně po dobu aspoň 10 minut. Máte doma sucho? Kupte si zvlhčovač. Nic jiného skoro nepomáhá.

zdroj: https://philips.cz, https://ceskestavby.cz