Ač se to možná nezdá, tak trávník potřebuje naši péči i na podzim. Jednak proto, aby přečkal náročnou zimu bez úhony, ale také aby byl příští sezonu zdravý a hustý. Co příprava trávníku před zimou obnáší?

Prvním krokem je trávník posekat

Ještě v říjnu je většinou potřeba trávník sekat, ten přestává růst až při teplotách kolem 7 °C. Do zimního období by měl trávník vstupovat se sestřihem kolem 5 cm, kratší by snadno vymrzl a delší má tendenci zadržovat víc vody, což by ovšem přes zimu mohlo podpořit rozvoj plísňových chorob. A ačkoliv se tady názory různí, obvykle se považuje za žádoucí posekanou trávu shrabat a nenechávat ji na trávníku přes zimu.

Posekaný trávník je potřeba provzdušnit

Po sekačce je řada na provzdušnění, kdy se z trávníku odstraňuje travní plsť, která se v něm vytvořila z mechů, plevele i zbytků po sečení. Odstraněním této plsti umožníte trávníku lépe dýchat, bude k němu lépe pronikat voda, živiny, vzduch i slunce, a obzvlášť v zimě provzdušněním snížíte riziko rozvoje plísňových a houbových chorob.

K provzdušnění na menších plochách vám budou stačit mechanické provzdušňovací hrábě či vidle s dutými hroty, na větší plochy je praktičtější použít elektrické či benzinové vertikutátory, s kterými můžete provzdušnit i opravdu velký a nerovný pozemek. Vertikutátory pomocí sady nožů prořežou a pročistí trávník svisle až ke kořínkům, jemné naříznutí kořínků navíc prospěje zahuštění a rozrůstání trávníku.

Pískování zvýší účinnost provzdušňování

Zvlášť pokud máte jílovitou půdu, tak jí kromě provzdušnění prospěje i pískování, které zvyšuje propustnost půdy. Na pískování se používá velmi jemný písek, například křemičitý s velikostí zrn 0,25–2 mm a s co nejnižším podílem vápna. Na 1 m² trávníku jsou potřeba zhruba 4 až 9 l písku. Písek je potřeba rozhrnout rovnoměrně po ploše, například obrácenou stranou hrábí či rozmetadlem hnojiv u menších ploch, na větší plochy použijte raději speciální stroje.

Hnojivo dodá živiny na celou zimu

Po provzdušnění bude trávník vypadat poněkud rozrytě, ale nelekněte se a dodejte mu hnojivo, které mu pomůže překonat dlouhou zimu. Na podzim se hodí hnojiva s vyšším obsahem draslíku, který zvyšuje mrazuvzdornost rostlin, použít můžete i kompost. Správné hnojivo také ochrání rostliny před plísněmi a houbami.

Potom už stačí trávník jenom zalít a případná holá místa dosít osivem určeným pro dosev. Pokud máte trávník hodně zastíněný a vlhký, můžete ho ještě ošetřit vhodným fungicidem proti plísňovým a houbovým chorobám. Důležité také je trávník neustále čistit od spadaného listí. S takovou přípravou váš trávník přežije zimu bez úhony a příští sezonu se vám odvděčí bujným a hustým porostem.

Zdroje: abecedazahrady.dáma.cz, pískovnadolany.cz/pískování, českéstavby.cz