Sekačka na trávu si před prvním použitím zaslouží vaši pozornost. Více práce je tradičně se sekačkami motorovými. Zkontrolujte filtr, vyměňte zanesené svíčky a doplňte, případně vyměňte, provozní kapaliny. „Pozor zejména u benzinových sekaček, které mimo sezonu nepoužíváte. U nich je nutné vypustit starý benzin a před prvním použitím doplnit benzin nový. Moderní paliva totiž obsahují biologické složky, které jsou nestabilní, vážou na sebe vodu, gelovatí a ucpávají pak palivový systém. Pokud necháte v sekačce stát benzin několik měsíců, může se na jaře stát, že biologické složky reagující se vzdušnou vlhkostí úplně ucpou karburátor a bude nutné jej složitě mechanicky vyčistit,“ doporučuje Petr Tichý, specialista firmy HECHT.

Kdo používá sekačku elektrickou, bude mít jarní přípravu jednodušší. Pokud jste sekačku na podzim neočistili od trávy a hlíny, je potřeba to udělat teď, a to nejlépe speciálním kartáčem na sekačky, jehož štětiny odstraní nánosy špíny, ale sekačku nepoškodí ani nepoškrábou. Podívejte se, zda je nůž sekačky v dobrém stavu a dostatečně nabroušen, případně ho nabruste pomocí brusky. Zanedbaná sekačka, která stála celou zimu bez povšimnutí, bude potřebovat také promazat šroubové spoje vazelínou a utáhnout. Kromě toho zkontrolujte, zda není narušen přívodní kabel.

Začátek vegetačního období je ideální pro úpravu nerovností terénu, které brání dokonalému vzhledu zahrady, ale také její snadné údržbě. Vhodné je tak začít s výplní jednotlivých prohlubní a nerovností půdou, která by měla mít podobnou kvalitu jako půda stávající. Toto období je i vhodnou příležitostí k dalším potřebným terénním úpravám.

Na jaře musí být trávník čistý, bez listí a mechu. „Pokud jste nestihli listí shrabat na podzim, udělejte tak před začátkem jara, omezíte tak šíření některých nemocí, hlavně strupovitostí jabloní a hrušek,“ radí David Benda ze společnosti Hornbach. Když se jarní počasí ustálí a zem už nezamrzá, vějířovými hráběmi se z trávníku odstraní mech a provede se vertikutace - provzdušnění půdy. „Vertikutátor vyhrabe a rozbije existující trsy do hloubky 3-5 mm. Na takto provzdušněnou půdu nasypte křemičitý písek. Dává se v množství 2 litry/m² na jižní, východní a západní stranu a 3 litry/m² na sever, protože tam je více vlhkosti a mechu. Tím vytvoříte přirozenou drenáž v jílovité půdě.“