Můžete na tuto nepopulární, leč důležitou práci přizvat odbornou firmu, anebo se postarat sami.

Ještě předtím, než sundáte krycí plachtu, pokuste se vyčistit bezprostřední okolí bazénu od větviček, listí a dalších drobných nečistot, které by dovnitř mohly napadat. Pak už můžete zkontrolovat, jak dobře jste na konci předešlé sezony bazén připravili na zimu.

Vysavač, který není na podlahy

Z bazénu vyndejte plováky bránící jeho porušení mrazem a všechny větší nečistoty, které nějakým záhadným způsobem spadly dovnitř. Poté očistěte stěny pomocí speciálního přípravku, doporučuje se je zároveň potřít přípravkem proti usazování řas, a doplňte bazénovou vodu přibližně 10 - 15 cm pod okraj.

Čeká vás odsátí usazenin ze dna bazénu pomocí filtrační jednotky. Při silném znečištění je praktičtější odsávat mimo filtraci, tehdy totiž nebudete muset stále propírat písek ve filtru.

Co oko nevidí, nás stejně trápí aneb Neviditelné nečistoty v bazénu

Vodu musíte zbavit mikrobiologických zárodků i organických nečistot. Ošetřete ji pomocí speciálních přípravků a upravte pH šokovou dávkou chloru, nezapomeňte na jeho stabilizátor. Na dva dny spusťte filtraci. Poté by měla být voda čistá a vy můžete upravit její hodnotu pH, která by měla být v rozmezí 7,2 - 7,6. Pokud je voda i nadále zelená, hnědá nebo jinak zbarvená či zakalená, měli byste se poradit s odborníkem, který v závislosti na druhu znečištění poradí, kterým přípravkem ji obnovit. V některých případech je potřeba i po všech procedurách vodu vypustit a bazén napustit novou. Novou vodu samozřejmě upravíme standardním způsobem.

Pozor:Při osazení a zapojení filtrační jednotky nezapomeňte na její uzemnění. Vyzkoušejte také proudový chránič. Přístroj vyzkoušejte až po zavodnění čerpadla.

Víte, že…Některé kroky při čištění bazénové vody mohou být odlišné v závislosti na typu bazénu (s fólií, keramický apod.). Před započetím prací se proto vždy informujte u výrobce, který postup zvolit.

-zal-Foto: