Máte pocit, že už jste uvařili hektolitry cuketové polévky, připravili cuketovou sekanou, karbanátky i lasagne, cuketový perník i muffiny už jsou váš denní chleba, ale úrody pořád neubývá? Zkuste netradiční dezert – cuketové řezy se skořicí. Je nenáročný na přípravu a chuťově výborný, navíc jeho ingredience jsou zdraví prospěšné.

S nízkokalorickou a lehce stravitelnou cuketou, ceněnou pro obsah minerálů i vitaminů, tvoří skořice, která podporuje metabolismus, zažívání, mozkové funkce, působí protizánětlivě a je silným antioxidantem, dokonalou kombinaci. Moučník vyrobený z těchto surovin je proto nejen výborný a vláčný, ale zároveň jeho konzumací tělu dodáte prospěšné látky.

Cuketové řezy se skořicí jsou chutné a snadné

Na dávku řezů budete potřebovat: 400 g cukety, 350 g polohrubé mouky, 250 g cukru, 3 vejce, 1 prášek do pečiva, 200 ml oleje, 2 lžičky mleté skořice, strouhaný kokos nebo mleté ořechy na posypání, tuk na vymazání a mouku na vysypání plechu, ovšem můžete použít také pečicí papír.

Omytou a oloupanou cuketu zbavenou semínek nastrouhejte najemno, nechte chvíli odpočinout a poté z ní vymačkejte přebytečnou vodu. Žloutky utřete s cukrem do pěny a postupně přidávejte olej, nastrouhanou cuketu a mouku předem promíchanou s práškem do pečiva a skořicí. Poté do těsta opatrně vmíchejte do tuha ušlehaný sníh z bílků. Těsto dejte na vymazaný a vysypaný plech, případně plech vyložený pečicím papírem, rozetřete a posypejte podle chuti například strouhaným kokosem nebo mletými ořechy. V předem vyhřáté troubě pečte cca 40 minut na 170 °C, až bude těsto upečené do růžova.

Zdroje: nzip.cz, awashop.cz, pikant.cz