První měsíc roku nám tentokrát nadělil tolik sněhu, že zpočátku bude jedinou a nejdůležitější prací v ovocné zahrádce jeho pravidelné setřásání. S tím ostatním raději počkáme, až sluníčko trochu bílou pokrývku rozpustí. I v lednu je na zahradě práce víc než dost.

Nevíme-li, s čím začít, můžeme se pustit do odklízení sněhu z cestiček. Bude dobré, když ho navršíme okolo kmenů stromků a keřů, aby je chránil před promrzáním a zásobil jejich kořeny dostatečným množstvím vody.

Pohybuje-li se teplota dlouhodobě okolo nuly, můžeme se pustit do průklestu ovocných stromů. Při té příležitosti se podíváme i na kůru a železným kartáčem odstraníme zaschlou borku. Jelikož spolu s ní pravděpodobně odpadnou i larvy přezimujících škůdců, rozložíme pod strom plachtu nebo alespoň větší papír a všechny seškrábané zbytky spálíme.

Jestliže jsme během této práce objevili mrazové pukliny či jiná poškození způsobená třeba okusem zvěře, očistíme je ostrým nožem a zatřeme štěpařským voskem. Můžeme však použít i cihlářskou hlínu promíchanou s kravincem. Hlouběji poraněná místa ještě omotáme pytlovinou. Tím se vytvoří náhradní lýko a urychlí vznik druhotných pletiv.

Dřeviny s tmavou kůrou nezapomeneme v průběhu ledna natřít vápenným mlékem, které je ochrání před prudkými teplotními výkyvy během dne a noci. Do nátěru se nemusíme pouštět v případě, že jsme kmen obložili bambusovými hůlkami a obalili pytlovinou.

Zkontrolujeme také úvazky, zda ještě plní svoji funkci a nebudou potřebovat vyměnit. Pokud ano, poohlédneme se po pryžových, které pevně obepnou kmen a současně se během růstu nebudou zařezávat do dřeva.

S nůžkami můžeme obejít i keříky angreštů a zkrátit vedoucí větve na 6 až 8 pupenů, postranní pak na 2 až 3 pupeny. Je-li korunka příliš zahuštěna, můžeme ji rovněž prosvětlit.

Pokud jsme se rozhodli odebrat rouby meruněk a slivoní, měli bychom s tím být hotovi nejpozději do konce měsíce. Odebereme je z jednoletých výhonků zdravých stromů, nejlépe v horní části koruny. Starší výhony ani tzv. vlky (bujně rostoucí výhony kolmo vzhůru) nepoužíváme! Nařezané rouby uložíme na chladném a vlhkém místě, nejlépe při teplotě 2 až 5 °C.

Nezapomínáme také na opeřené sousedy, kteří teď opravdu nemají do čeho klovnout. Pravidelně jim čistíme krmítko, a co nejčastěji dodáváme slunečnicová semínka nebo ptačí zob. Ve zverimexu pak dostaneme semena zapuštěná v loji, jimiž se určitě zavděčíme sýkorkám.

-šum-Foto: www.profimedia.cz