Smažený losos

Smažený losos bude šťavnatý a nebude chybět ani křupavá kůrka. Nejlépe se připravuje na těžší pánvi se silnějším dnem, nutností je nepřilnavý povrch. Ačkoliv můžete použít i olej, lépe chutná na másle. To si rozehřejte na středně vysokou teplotu a lososa opečte kůží dolů, smažte asi 4 až 5 minut. Poté obraťte a smažte o minutu méně. Maso uprostřed by mělo zůstat mírně růžové.

Uzený losos na grilu

Výtečný je také losos připravený na grilu na dřevo nebo dřevěné uhlí s poklicí. Pokud chcete, aby lososa ovonělo použité dřevo, použijte javor, olši či ořech – třísky by měly být předem namočené. Položte je na polovinu grilovacího roštu, jakmile začnou kouřit, přesuňte je na okraj grilu. Musí dál kouřit, ale nehořet. Lososa položte na alobal a dejte na gril. Přiklopte poklicí a nechte zavřené asi 10 minut.

Pošírovaný losos

Pošírování je velmi šetrný způsob přípravy ryby, při kterém si zachová jak svoji chuť, tak i výživové hodnoty. K pošírování lze použít vodu, rybí vývar, kuřecí vývar nebo mléko. K dochucení použijte třeba pepř, bobkový list či citron. Ve vyšší pánvi si ohřejte tekutinu na 80 až 90 stupňů Celsia, voda nesmí být vařící. Vložte rybu a vařte v nezakryté pánvi asi 10 minut.

Pečený losos

Pečený losos je připravený během chvíle a chutná skvěle. Porci lososa zabalte do pečicího papíru s olejem, bylinkami a kořením. Přidejte také trochu tekutiny (bílé víno či citronovou šťávu). Pečte v troubě asi 8 až 10 minut.

Zdroj: recepty.cz